SPRE ADUCERE AMINTE. În Cimitirul Săracilor din Sighet se va construi un Sanctuar al Martirilor

Aducerea-aminte este un dar și un fapt fundamental al omului. Aducerea în actualitate a trecutului nu este altceva decât trăirea în spirit și în adevăr a prezentului, deoarece prezentul este pe cale (mereu) să devină trecut și este compus din acesta din urmă.

Un asemenea patrimoniu este memoria înaintașilor. În nordul județului Maramureș, la Sighet, orașul martirilor și al mărturisitorilor în credință și în valori, se află Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței, actualmente muzeu, însă în perioada ante-decembristă a fost un temut loc de închisoare și măcinare dureroasă de destine.

Tot la Sighet, la capătul orașului, se află Cimitirul Săracilor, loc în care se înhumau cei închiși și trecuți la cele veșnice după agonii fizice și psihice mai rar întâlnite în zona Cortinei de Fier. Oameni din toate straturile sociale, uniți de valori comune și de speranță, au fost încarcerați, iar majoritatea și-au dat obștescul sfârșit în acele locuri.

„Aduceți-vă aminte de mai-marii voştri, care v-au grăit vouă cuvântul lui Dumnezeu; priviţi cu luare aminte cum şi-au încheiat viaţa şi urmaţi-le credinţa”, îi îndruma sfântul Pavel pe ascultătorii lui de atunci, mesaj care ajunge în România mileniului III și este tot atât de actual precum era atunci.

Aducerea-aminte este o taină de suflet pentru omul prezent, pentru omul actual, pentru cel care își respectă valorile pe care le trăiește, știind că acele valori i-au fost transmise de antecesorii săi.

În spiritul acestei datorii și mari taine a inimii, an de an, în a doua sâmbătă din luna mai, la Cimitirul Săracilor din Sighetu Marmației, creștinii se adună în acel loc pentru a se ruga împreună, pentru a comemora și pentru a actualiza prin aducere-aminte și trăire personală și comunitară un spirit al statorniciei în credință, al valorilor care devin faptă făptuind și viață de urmat.

În acest sens, pe acel loc cunoscut sub numele de „Cimitirul Săracilor” se construiește un Sanctuar, prin grija Episcopiei Greco-Catolice de Maramureș, loc al memoriei care dorește să îi cuprindă pe toți înaintașii, martirii și mărturisitorii de valori și de credință ce au ținut lumina aprinsă în bezna comunistă și au dat-o mai departe, generațiilor actuale, în speranță și întru unitate. Recunoștință veșnică memoriei lor!

Pr. dr. George NICOARĂ

GlasulMM
GlasulMM