ACTIVITĂȚI. Preșcolarii de la Grădinița ”Otilia Cazimir” au sărbătorit Ziua Păsărilor

Din 1906, data de 1 aprilie a devenit cea mai veche sărbătoare din calendarul mediului, moment în care a fost semnată Convenția Internațională pentru Protecția Păsărilor. La început de aprilie se întorc păsările călătoare, după ce au stat departe de frigul iernii. Pe baza acestor informații, preșcolarii grupei “Steluțelor” (prof. Alina Gherghel), de la Grădinița cu Program Prelungit “Otilia Cazimir” Baia Mare (director Georgeta Irina Trif) au pornit, pe parcursul unei săptămâni, în căutarea de informații și curiozități despre păsări.

”Călătoria a început cu întrebarea: ”Ce știi despre păsări?” și dacă printre răspunsuri s-au regăsit formulări precum: ”nimic”, ”pot zbura”, ”fac ouă”, ”cântă”, spre finalul săptămânii am aflat despre coloritul păsărilor, despre obiceiurile masculilor în a-și atrage partenera, despre ingineria și priceperea cu care își construiesc cuibul, despre rolul lor în natură, ne-am îmbogățit vocabularul cu multe cuvinte, precum: sedentare/ călătoare, ornitolog și câteva denumiri de păsări: codobatură, pitulici, colibri, ciocănitoare. Am vizionat filmulețe despre păsări pe cale de dispariție și ce putem face noi, oamenii, pentru a le proteja”, a explicat prof. Alina Gherghel.

Mai mult, preșcolarii grupei ”Steluțelor” au hotărât să construiască căsuțe pentru păsări în care să pună, săptămânal, mâncare. De asemenea, copiii au pictat, au colorat, au decupat, au modelat păsări și au pregătit un afiș prin care au marcat ziua de 1 aprilie, Ziua Păsărilor. Iar cum păsările au inspirat și personaje din desene animate, cei mici au făcut cunoștință cu Woody Woodpecker.

Maria STOICA

Maria Stoica
Maria Stoica