ACTUALIZARE FUG DE RĂZBOI PE CAPETE. Ucrainean în pericol de moarte, rătăcit în Munții Maramureșului, căutat cu drona

Războiul din Ucraina îi determină pe tot mai mulți bărbați din țara vecină să treacă granița în România, prin munți. Oficialii Salvamont Maramureș au precizat că au primit un nou apel de ajutor și au pornit în salvarea unui cetățean ucrainean în Munții Maramureșului, în zona Vf. Pop Ivan.

”Acțiune în derulare a SPJ Salvamont Maramureș în Munții Maramureșului, zona Vf Pop Ivan , pentru găsirea, acordarea primului ajutor, recuperarea și evacuarea unui cetățean ucrainean. Nu avem nr de telefon al cetățeanului ucrainean.
Apelul la 112 a venit de la o altă persoană care la rândul ei a fost sunată cu nr ascuns de ucrainean , acesta afirmând că este rănit și viața îi este pusă în pericol, acesta oferind niște coordonate care nu pot fi confirmate.

O echipă de salvatori montani a plecat în această dimineață în jurul orei 03.00 în zona menționată pentru găsirea cetățeanului ucrainean. Având în vedere ultimele intervenții evacuarea va fi făcută în condiții meteo grele”, a precizat Dan Benga, managerul SPJ Salvamont Maramureș.

În ultima perioadă, salvatorii montani din Maramureș au avut săptămânal cel puțin câte o intervenție de acest gen, fiind solicitați să salveze cetățeni ucraineni rătăciți pe munte.

 

ACTUALIZARE:

Salvatorii montani au ajuns la coordonatele oferite de apelant dar persoana ranita nu se afla acolo. Salvamontistii cauta in continuare ucraineanul, au scotocit zona dar nici urma de acesta.
In acest moment salvatorii montani au inaltat drona din dotare si cu ajutorul tehnologiei SARUAV implementate de SPJ Salvamont Maramures impreuna cu partenerul VODAFONE Romania , folosind camera cu termoviziune incearca sa identifice persoana ratacita.

ACTUALIZARE 2:

Dupa aproape 7 ore in teren fara a gasi nimic salvatorii montani se retrag din munte la baza urmand sa reia cautarile in momentul in care ucraineanul (care are tel inchis) precum si apartinatorii care refuza sa ofere detalii suplimentare vor dori sa coopereze cu agentiile aflate in teren.

Ana-Maria HOJDA

Ana-Maria HOJDA
Ana-Maria HOJDA