AGENDA ZILEI: 05 februarie 2024

Au trecut: 36 zile / Au mai ramas: 329 zile

ZIUA DE 05 FEBRUARIE ÎN ISTORIE: În anul 1601, Baba Novac, vestit haiduc sârb, căpitan al lui Mihai Viteazul, este ars pe rug, în piața Clujului, de către magnați maghiari. În aqnul 1861, la Sighet este înființată „Asociația pentru cultura poporului român din Maramureș”. În anul 1971, Aselenizarea navei cosmice americane Apollo 14. În anul 1979, are loc premiera filmului „Nea Mărin Miliardar” în regia lui Sergiu Nicolaescu, în rolul principal Amza Pellea. În anul 2004, România a devenit membră de facto a NATO.

CALENDAR RELIGIOS:

Ortodox: Sfanta Mucenita Agata.

Greco-catolic: Sfanta Mucenita Agata.

Romano-catolic: Sfanta Mucenita Agata.

PROGNOZA METEO: În Baia Mare, azi, valorile maxime de temperatura se vor situa între 8 și 9 grade Celsiul, iar cele minime, între 4 și 5 grade Celsius. Posibil ploaie.

SOARELE răsare la ora 7.48 si apune la ora 17.31.

CURS VALUTAR: Euro: 4.97; Dolar SUA: 4.60; Franc elvetian: 5.33; Lira sterlina: 5.82;

MAXIMA ZILEI: Viata este o tragedie cand este privita in prim-plan si o comedie cand o privesti in plan larg. (Charlie Chaplin217)

UN SFAT PE ZI (ca sa ai grija de planeta ta):   Nu mai cumpărați plastic în general pentru a crea o casă mai ecologică. Folosirea unui număr mai mic de produce cu plastic ajută la reducerea poluării cu plastic.(8).

O CARTE PE ZI: Azi va recomandam volumul „Aceeași mare” (de Amos Oz)

„Aceeași mare” este cartea de suflet a lui Amos Oz, un extraordinar volum experimental care cred că va fi îndrăgit şi de iubitorii de poezie, şi de cititorii de proză. O carte pe care o aşez cu grijă în raftul de poezie din spatele biroului meu, dar care poate fi pusă şi la Proză, în raftul Amos Oz, fireşte, cartea la care scriitorul a ţinut cel mai mult: „Am scris această carte cu tot ceea ce am. Limbaj, muzică, structură… Dintre toate, mi-e cea mai apropiată. Aproape de mine, aproape de ceea ce am dorit întotdeauna… Am mers cît de departe am putut”. (https://revistagolan.com/)

GlasulMM
GlasulMM