AGENDA ZILEI: 11 noiembrie 2023

Au trecut: 315 zile / Au mai rămas: 50 zile

ZIUA DE 11 NOIEMBRIE ÎN ISTORIE: În anul 1858, un exemplar al ziarului Zimbrulu șiu Vultururu, tipărit în această zi, va deveni în 2006 cel mai scump ziar din lume. Angajatul Poștei a lipit pe acest exemplar (aflat primul dintr-un pachet de ziare) opt timbre Cap de bour cu valoarea de cinci parale. În anușl 1918, Primul Război Mondial se termină, la ora 11, în a 11-a zi a lunii a 11-a din anul 1918. În anul 1944, administrația română din teritoriul eliberat al Transilvaniei de Nord este expulzată de sovietici, care introduc o administrație militară proprie. Măsura este destinată să ofere URSS un mijloc de presiune pentru a favoriza instituirea controlului PCR asupra țării.

SĂRBĂTOARE: Ziua Veteranilor din Teatrele de Operații.

CALENDAR RELIGIOS: Ortodox: Sfânta Mina. Greco-catolic: Sf. m. Mina, Victor, Vichentie, Ștefanida; Sf. cuv. Teodor Studitul. Romano-catolic: Ss. Martin de Tours, ep. **; Marina, fc. m.

PROGNOZA METEO: În Baia Mare, azi, valorile maxime de temperatură se vor situa între 9-10 grade Celsiul, iar cele minime, între 3-4 grade Celsius. Ploi.

SOARELE răsare la ora 07.24 si apune la ora 16.54.

CURS VALUTAR: Euro: 4.96; Dolar SUA: 4.65; Franc elvetian: 5.16; Lira sterlină: 5.70;

MAXIMA ZILEI: Singurele limite pe care le ai sunt limitele in care crezi. (Wayne Dyer113)

UN SFAT PE ZI (ca să ai grijă de planeta ta): Adunați coji și resturi de legume / fructe, flori și plante vechi, cutii pentru ouă, hârtie și frunze, astfel încât bunătatea să poată fi returnată în grădina dvs. sub forma de compost. (11)

O CARTE PE ZI: Azi vă recomandăm volumul  „Oameni de porumb” (de Miguel Ángel Asturias).

Potrivit legendelor mayașe, în timpurile străvechi, zeii au încercat de mai multe ori să creeze o ființă umană, dar au eșuat. Cu toate acestea, au descoperit în cele din urmă că porumbul era substanța perfectă pentru a da naștere unui om complet. În roman, oscilând între oniric și real, ni se înfățișează procesul de creație al omului din umilul porumb, denunțându-se, în același timp, efectele distructive ale ideilor capitaliste asupra tradițiilor și credințelor străvechi.

GlasulMM
GlasulMM