AGENDA ZILEI: 26 iulie 2023

Au trecut: 207 zile / Au mai rămas: 158 zile

ZIUA DE 26 IULIE ÎN ISTORIE: În anul 1741, a fost descoperită peninsula Alaska de către exploratori ruși; în 1867 a fost cumpărată de SUA.  În anul 1821, Franța anexează Tahiti. În anul 1921, intră în vigoare Tratatul de la Trianon. În anul 1953. Fidel Castro a declanșat Revoluția Cubaneză. În anul 1976, este utilizat pentru prima data cardul VISA. În anul 2019, emoție în societatea românească în cazul unei adolescente care a sunat de trei ori la 112 anunțând că a fost sechestrată, violată și bătută, însă autoritățile nu au reușit să identifice locul în care se află. Poliția a intervenit după aproximativ 19 ore de la apel. Principalul suspect a fost reținut pentru trafic de minori și viol.

CALENDAR RELIGIOS: Ortodox: Sfântul Ermolae. Greco-catolic: Sf. Ermolau, Ernip, Ermocrat; Romano-catolic: Ss. Ioachim și Ana.

PROGNOZA METEO: În Baia Mare, azi, valorile maxime de temperatură se vor situa între 23-24 grade Celsiul, iar cele minime, între 23-13 grade Celsius. Probabilitate de ploiaie 90%.

SOARELE răsare la ora 05.54 și apune la ora 21.08.

CURS VALUTAR: Euro: 4.91; Dolar SUA: 4.45; Franc elvețian: 5.12; Lira sterlină: 5.71;

ROBOR 3M = 6,52%; ROBOR 6M = 6.61%; ROBOR 12M = 6,80%; IRCC = 5,94%

MAXIMA ZILEI: „Oricate calităti am avea, lumea se uită numai la defecte.” (Moliere).

UN SFAT PE ZI (ca să ai grijă de planeta ta): Folosiți îngrăsăminte naturale: urzici, alge, compost!

O CARTE PE ZI: Azi vă recomandăm volumul Neliniștea serii (de Marieke Rijneveld).

Neliniștea serii urmărește povestea unei familii care deține o fermă de animale într-o zonă rurală nespecificată, un spațiu unde inocența se întâlnește într-un mod intim cu violența și unde orice semn de risipă ori de distracție e aproape un păcat. Personajul central este Jas, o fetiță de zece ani, care se luptă cu anxietatea și neliniștea și care a descoperit un mod doar al ei de a privi lumea. Într-o dimineață rece de iarnă, viața familiei este dată peste cap de un accident tragic, iar Jas este convinsă că totul s-a petrecut din vina ei.

Roman distins în 2020 cu International Booker Prize, Neliniștea serii este o poveste dureros de sinceră, dezgolită de orice urmă de delicatețe sau inhibiție. O lectură răscolitoare și o meditație profundă asupra modului în care oamenii reacționează atunci când sunt loviți brusc de o pierdere și sunt scoși cu asprime din normalitatea cu care erau obișnuiți.

GlasulMM
GlasulMM