AGENDA ZILEI: 29 iunie 2024

Au trecut: 180 zile / Au mai rămas: 185 zile

ZIUA DE 29 IUNIE ÎN ISTORIE: În anul 1521, este redactată Scrisoarea lui Neacșu din Câmpulung (primul text redactat în limba română). În anul 1880, Franța anexează Tahiti. În anul 1866, Parlamentul României adoptă prima Constituție a țării. În anul 1986, Argentina câștigă Campionatul Mondial de Fotbal.

ANIVERSĂRI: Ziua Penitenciarelor. Ziua Internațională a Dunării.

CALENDAR RELIGIOS: Ortodox: Sfinții Apostoli Petru și Pavel. Greco-catolic: Sfinții Apostoli Petru și Pavel. Romano-catolic: Sfinții Apostoli Petru și Pavel.

PROGNOZA METEO: În Baia Mare, azi, valorile maxime de temperatură se vor situa între 27-28 grade Celsiul, iar cele minime, între 18-19 grade Celsius.

SOARELE răsare la ora 05.29 și apune la ora 21.27.

CURS VALUTAR: Euro: 4.97; Dolar SUA: 4.64; Franc elvețian: 5.17; Lira sterlină: 5.88;

MAXIMA ZILEI: “Întoarce-ti fața către soare și umbrele vor rămâne în urma ta.”

UN SFAT PE ZI (ca să ai grijă de planeta ta): Spălati la o temperatură joasă atunci când folositi mașina de spalat! 80% din electricitatea utilizată serveste la incălzirea apei.

O CARTE PE ZI: Azi vă recomandăm volumul Pe culmile disperării (de Emil Cioran).

”Pe culmile disperării” este prima carte scrisă de Cioran. A fost scrisă când avea 22 ani, după luni de deprimare și insomnie și a apărut în 1934. Este o carte care îți aduce o (altă) perspectivă asupra existenței cotidiene.

Cioran nu a fost, așa cum și-l imaginează mulți, acel scriitor depresiv, în permanentă căutare a unei bogății interioare infinite. A fost un om plin de viață, ale cărui cărți au fost bazate pe gânduri și trăiri interioare sfâșietoare, însă care nu l-au îndepărtat de viața de zi cu zi pe cât ne-am aștepta și nici nu l-au închis între patru pereți albi.

„Dacă aș putea, aș aduce întreaga lume în agonie, pentru a realiza o purificare din rădăcini a vieții; aș pune flăcări arzătoare și insinuante la aceste rădăcini, nu pentru a le distruge, ci pentru a le da altă sevă și altă căldură. Focul pe care l-aș pune eu acestei lumi n-ar aduce ruine, ci o transfigurare cosmică, esențială.“ (CIORAN)

 

 

 

 

GlasulMM
GlasulMM