AGENDA ZILEI: 30 martie 2024

Au trecut: 89 zile / Au mai ramas: 276 zile

ZIUA DE 30 MARTIE ÎN ISTORIE: În anul 1856, în urma Păcii de la Paris,  se pune capăt Războiului Crimeeii, iar Marea Neagră este declarată neutră. În anul 1858, se patentează creionul cu gumă de șters. În anul 1867, Statele Unite cumpără Alaska de la Rusia, cu 7.2 milioane de dolari. În anul 1899, George Bacovia debutează în revista Literatorul. În anul 1951, este comercializat primul computer.

CALENDAR RELIGIOS: Ortodox: Sfântul cuvios Ioan Scărarul; Greco-catolic: Sfântul cuvios Ioan Scărarul; Romano-catolic: Ss. Ioan Climac (Scărarul), abate; Leonard Muliardo, pr.

PROGNOZA METEO:  Valorile maxime de temperatura se vor situa între 22 și 23 grade Celsiul, iar cele minime, între 12 și 13 grade Celsius. Partial noros.

SOARELE răsare la ora 6.07 si apune la ora 18.53.

CURS VALUTAR: Euro: 4.97; Dolar SUA: 4.58; Franc elvetian: 5.06; Lira sterlina: 5.79;

MAXIMA ZILEI: Unii oameni bombanesc mereu pentru ca trandafirii au spini; eu sunt recunoscator ca spinii au trandafiri. (Alphonse Karr284)

UN SFAT PE ZI (ca să ai grijă de planeta ta):  Reciclați orice nu puteți refolosi, cum ar fi produsele din plastic, aluminiu și hârtie. Un obiectiv de care trebuie să țineți cont atunci când deveniți mai ecologici este să evitați ca lucrurile/deșeurile sa ajungă în depozitele de deșeuri, iar reciclarea este o modalitate excelentă de a face asta. (23).

O CARTE PE ZI: Azi va recomandam volumul Dincolo de sârma ghimpată, de James D. Shipman:

„În toamna anului 1944, un grup de prizonieri de la Auschwitz-Birkenau, ajutați de câteva deținute din lagărul femeilor, plănuiesc să arunce în aer crematoriile și camerele de gazare – consemn pentru începutul unei revolte având ca scop eliberarea lagărului. Aproape două sute cincizeci de prizonieri sunt uciși în timpul luptelor, iar alți două sute vor fi împușcați după înfrângerea revoltei. Pornind de la fapte reale și o amplă documentare, James D. Shipman reușește să redea cu instrumentele ficțiunii acest episod extraordinar din cel de-Al Doilea Război Mondial.” (Ed. Humanitas Fiction; trad. Emilia Ivancu)

GlasulMM
GlasulMM