ASEARĂ. Avionul cu primul grup de români evacuaţi din Gaza a ajuns la Bucureşti

93 de cetățeni români și membri de familie ai acestora au ieșit din Fâșia Gaza prin punctul de frontieră Rafah (Republica Arabă Egipt) și au ajuns la Cairo (Egipt), fiind preluați din punctul de trecere a frontierei Rafah de către reprezentanții Ambasadei României în R.A. Egipt și însoțiți până la Cairo de către o echipă mobilă din cadrul Unității de Reacție Rapidă a Celulei de Criză a MAE.
Aseară, cetățenii evacuați au ajuns în România prin intermediul unui zbor special.
„MAE continuă dialogul cu autoritățile israeliene și egiptene în vederea facilitării evacuării și a celorlalți cetățeni, în funcție de evoluțiile din teren și de acordul părților implicate. Totodată, o echipă consulară mobilă a Unității de Reacție Rapidă a Celulei de Criză, dotată cu mijloace mobile de acordare a asistenței consulare, rămâne disponibilă în zona punctului de trecere Rafah pentru a oferi asistență consulară în continuare.
MAE subliniază că situația de securitate din regiune se menține complexă și volatilă, ceea ce implică adaptarea constantă a planurilor de evacuare, în funcție de factorii din teren, astfel încât siguranța persoanelor evacuate să nu fie pusă în pericol”, informează Ministerul Afacerilor Externe.
Mihai ROMAN
cm
cm