BAIA MARE. 11 școli reabilitate, restul în așteptare. Mihai Pop: ”Va trebui să facem compromisuri: să facem și școală, și șantier”

Un amplu proces de reabilitare a școlilor din municipiul Baia Mare este în plină desfășurare. Potrivit informațiilor furnizate de inspectorul școlar general, Mihai Pop, la 11 unități de învățământ din oraș au fost încheiate deja lucrările de reabilitare cu scopul de a crește eficiența energetică. Printre acestea se numără Școala Gimnazială ”Simion Bărnuțiu” și Liceul cu Program Sportiv.

  • lucrări de reabilitare cu probleme

Cu toate acestea, inspectorul școlar general subliniază că întreg procesul de reabilitare a întâmpinat dificultăți întrucât lucrările nu au avut suficientă finanțare, fiind necesare intervenții suplimentare.

”E vorba despre proiectul care a vizat creșterea eficienței energetice. Din păcate, acel proiect a avut lacune în sensul că au fost fonduri destinate pentru anvelopare, schimbarea instalațiilor termice, dar nu au existat resurse financiare pentru realizarea reparațiilor necesare. Astfel, în momentul în care s-au efectuat lucrări de înlocuire a caloriferelor și a instalației electrice în școlile respective, spațiile s-au deteriorat. Aici au apărut problemele, s-au investit sume considerabile de bani și, din nefericire, în multe școli lucrările nu au fost finalizate conform așteptărilor administrației locale. Un exemplu în acest sens este Liceul cu Program Sportiv, unde lucrările s-au încheiat la exterior, însă mai este nevoie de intervenții în interior”, a explicat pentru Glasul Maramureșului inspectorul școlar general.

  • unde încep lucrările în acest an

Finalizarea lucrărilor este programată și pentru Liceul Tehnologic ”Transilvania”, dar mai sunt de executat altele la: Colegiul Național ”Mihai Eminescu”, Școala Gimnazială ”I. L. Caragiale”, Școala Gimnazială ”Vasile Alecsandri”, Grădinița cu Program Prelungit Nr. 10, Școala Gimnazială ”Avram Iancu”.

Prin PNRR, tot în Baia Mare, vor începe lucrări în acest an la: Grădinița cu Program Prelungit Nr. 28, Liceul Teoretic ”Emil Racoviță”, Școala Gimnazială ”George Coșbuc”, Colegiul Tehnic ”Aurel Vlaicu”, Colegiul Tehnic ”George Barițiu”, Colegiul Tehnic ”C. D. Nenițescu” (internat, cantină), Grădinița cu Program Prelungit ”Mihai Eminescu”, Grădinița cu Program Prelungit ”Floare de colț”, Seminarul Teologic Liceal Ortodox (corp A și B), Școala Gimnazială ”Lucian Blaga”. Acestea vor fi finalizate în 2025 sau 2026, după caz.

  • nouă unități eligibile pentru ”Școli verzi”

Totodată, mai sunt în derulare: un proiect de renovare energetică aprofundată la Colegiul Tehnic ”Anghel Saligny” Baia Mare și proiectul cu dotarea cu mobilier școlar și aparatură IT pentru care au aplicat toate școlile din Maramureș.

Pentru proiectul de ”Școli verzi” s-au angrenat foarte multe localități din județ, iar nouă unități de învățământ au fost declarate eligibile.

Inspectorul școlar general, Mihai Pop, avertizează că toate aceste lucrări vor implica anumite compromisuri, dată fiind necesitatea de a menține activitatea școlară în paralel cu progresul lucrărilor: ”Va trebui să facem compromisuri: să facem și școală, și șantier pentru că nu văd cum vom rezolva altfel problema. Fondurile europene ne dau termen de finalizare pe care nu îl putem prelungi”.

Maria STOICA

Maria Stoica
Maria Stoica