BAIA MARE. Ce amenzi riști dacă nu cureți după câinele tău

Municipiul Baia Mare a deschis procedura de transparență decizională a procesului de elaborare a Proiectului de Hotărâre de aprobare a modificării H.C.L nr. 528/2022, privind stabilirea sancțiunilor pentru faptele care constituie contravenții în domeniul gospodăririi Municipiului Baia Mare. În document sunt prevăzute și amenzile pentru proprietarii de câini care nu se ocupă corespunzător de animalele de companie sau nu curăță după ele.

Astfel, amenzile propuse pentru nedeținerea asupra lor, de către însoțitorii animalelor de companie, a ustensilelor necesare curățirii excrementelor lăsate pe terenurile Municipiului Baia Mare(pungă, mănuși, măturică etc.) se situează între 200 și 500 lei pentru persoane fizice. Necurățarea de către proprietari a excrementelor lăsate în toate locurile publice se sancționează cu amenzi cuprinse între 200- 500 lei, tot pentru persoanele fizice.

De asemenea, deţinerea de câini la sedii ale societăţilor comerciale, puncte de lucru, instituţii publice, cu încălcarea normelor sanitar-veterinare, precum şi lăsarea nesupravegheată a acestor animale avem amenzi între 500și 2.000 lei, pentru persoane fizice, iar pentru persoane juridice amenzile se află între 1.000 și 2.500 lei.

Lăsarea nesupravegheată a animalelor în afara perimetrelor aflate in proprietatea sau administrarea persoanelor juridice, punctelor de lucru precum și a instituțiilor publice se sancționează cu amenzi între 500 și 1.000 lei pentru persoane fizice, iar tarifele cresc pentru persoanele juridice și ajung între 1.000 și 2.500 lei.

Abandonarea pe raza Municipiului Baia Mare a animalelor de companie(pisici, câini) deținute de persoane fizice sau juridice se penalizează cu amenzi cuprinse între 1.000 și 2.000 lei în cazul persoanelor fizice și cu amenzi între 1.500 și 2.500 lei pentru persoane juridice.

 

Ana-Maria HOJDA

 

 

 

Ana-Maria HOJDA
Ana-Maria HOJDA