BAIA MARE – Prima intervenţie de prelevare de organe și țesuturi, realizată în acest an la Spitalul Județean

Alte vieți salvate datorită gestului nobil al unor familii cu suflet mare și profesionalismului echipelor medicale implicate în activitatea de transplant, informează Agenția Națională de Transplant. Șase români au fost readuși, zilele trecute, în cursa vieții prin transplant de ficat și rinichi, iar și mai mulți vor avea o viață normală prin transplant de țesuturi osteotendinoase și cornee, datorită generozității altor oameni și efortului colectiv al echipelor medicale implicate în activitatea de donare și transplant.

”La Baia Mare și Oradea două familii îndurerate au înțeles că suferința lor poate fi transformată într-un alt început pentru alți pacienți a căror unică șansă este un transplant. Prin decizia lor, au făcut posibil ca o minune să se petreacă pentru alți semeni necunoscuți. Niciun gest de mulțumire nu este suficient pentru a releva recunoștința pe care o purtăm donatorilor și familiilor acestora”, se arată, într-o postare, pe pagina de Facebook a Agenției Naționale de Transplant.

La Spitalul Județean de Urgență ”Dr. Constantin Opriș” Baia Mare, familia unui pacient aflat în moarte cerebrală a găsit puterea de a preschimba suferința lor în speranță pentru alţi semeni.

”Graţie acestei decizii, alături de profesionalismul echipei ATI și de coordonare a spitalului băimărean, condusă de dr. Adriana Stoicovici, alţi pacienţi se vor putea bucura de viaţă în urma intervenţiilor de transplant hepatic, renal, cornee și țesuturi osteotendinoase. Pentru intervenția de prelevare, la Baia Mare au fost prezente echipele I.C. Fundeni – pentru ficat, ICUTR – pentru rinichi, Spitalul Clinic de Urgențe Oftalmologice București – pentru cornee, Spitalul Clinic Colentina – pentru țesuturile osteotendinoase. A fost prima intervenţie de prelevare de organe și țesuturi realizată în acest an la Spitalul Județean de Urgență Baia Mare”, explică Agenția Națională de Transplant.

În zorii zilei de vineri, 13 ianuarie, la Spitalul Clinic Județean de Urgență Bihor s-a încheiat o nouă intervenție de prelevare de organe de la un pacient diagnosticat în moarte cerebrală, fiind a doua acțiune de coordonare transplant de la începutul acestui an în cadrul spitalului bihorean.

”Cu responsabilitate și profesionalism, alături de familia îndurerată s-a aflat echipa ATI și de coorodnare transplant, formată din dr. Tudorel Sabău – kdp, as. Petru Cotrău – coordonator transplant, dr. Silviu Turcus, as. Emese Szabo, as. Aurelia Cheregi. Intervențiile de prelevare au fost realizate de echipa IC Fundeni, condusă de dr. Guenadiy Vatachki – pentru ficat, și echipa ICUTR, condusă de dr. Dan Pop – pentru rinichi. Astfel, în decurs de căteva zile, echipa de profesioniști de la Centrul de Transplant Hepatic al Institutului Clinic Fundeni, condus de prof. dr. Irinel Popescu, a readus viața pentru doi pacienți a căror unică șansă era un transplant hepatic. Intervențiile salvatoare au fost realizate de echipa de chirurgi condusă de prof. dr. Vladislav Brașoveanu, cu suportul indispensabil al echipei ATI – dr. Ecaterina Scarlatescu, dr. Mihai Simionescu”, subliniază Agenția Națională de Transplant.

Echipele medicale de transplant ale Institutului Clinic de Urologie și Transplant Renal – ICUTR Cluj-Napoca, sub coordonarea conf. dr. Florin Elec, au încheiat cu succes încă o verigă din acest lung lanț și, astfel, alți patru pacienți au primit șansa la o viață normală, după ani de suferință. Efortul echipei Băncii de Țesut Spitalul Clinic Colentina, condusă de dr. Andrei Nica, va oferi șansa la o viață mult mai bună pentru foarte mulți pacienți din toată țara, care au nevoie de un transplant osteotendinos.

mg
mg