BAIA MARE – Spațiu sigur pentru femeile și fetele din Ucraina

Luna aceasta, se împlinește un an de la izbucnirea războiului din Ucraina, care a adus schimbări brutale în viața multor femei din țara vecină. Multe ucrainence s-au văzut nevoite să își părăsească soții și casele și să caute un loc mai sigur.

Unele dintre femei și fete au ajuns în Maramureș, iar pentru ele a devenit 100% funcțional un spațiu sigur, în care găsesc oameni pregătiți să ajute. Spațiul funcționează în Baia Mare, în zona Hotelului Europa, iar deschiderea a fost făcută în prezența echipei care va asigura serviciile de suport, precum și a reprezentanților finanțatorilor – East European Institute for Reproductive Health (EEIRH) .

Președintele organizației, Mihai Horga, a arătat cât de important este să existe un spațiu sigur pentru femei și fete, acestea fiind printre cele mai afectate categorii în cazul izbucnirii unui război.

Siguranță și protecție se va oferi în primul rând celor care vor trece pragul centrului, iar apoi servicii specializate, după cum a precizat directorul executiv al organizației, Elena Micheu: consiliere psihologică individuală și de grup, consiliere sociologică individuala și de grup, informare, suport medical, juridic si psihosociologic pentru victimele abuzurilor fizice, emoționale și de gen.

Managerul proiectului derulat prin intermediul ASSOC, Cristina Dina, a precizat că sunt persoane specializate care vor oferi suport ucrainencelor, iar suplimentar se va colabora cu DGASPC Maramureș și DAS Baia Mare.

mg
mg