CARREFOUR BAIA MARE. Control al OPC. Ce probleme s-au găsit

Comercializarea unor legume și fructe cu mucegai, putregai improprii consumului uman, comercializarea unor legume fructe ambalate în pungi de polietilenă sub formă de oferte promoționale, iar la deschiderea ambalajelor 2/3 din produse erau improprii consumului uman sau comercializarea unor produse cu ambalaje deteriorate. Sunt doar o parte din problemele identificate de comisarii de la Protecția Consumatorului Maramureș la controlul făcut la Carrefour Baia Mare în 25 august.

Acțiunea de control a fost făcută de Comisariatul Regional pentru Protecția Consumatorilor Regiunea Nord-Vest (CRPC RNV) Cluj, prin CJPC Maramureș, sub coordonarea comisarului șef al CRPC RNV Cluj, Lucian Rus.

„Verificările s-au derulat în cadrul campaniei Academia Comisarilor – în care sunt implicați tinerii noștri colegi – și au urmărit modul în care sunt respectate prevederile legale în domeniu.

În urma acțiunii, comisarii CJPC Maramumeș au identificat mai multe deficiențe, după cum urmează: comercializarea unor produse cu data limită de consum depașită, folosirea unor vitrine neigienizate, pentru depozitarea produselor și preparatelor, cu praf în exces, rugină, mucegai și chedere neigienizate, pavimentul aferent vitrinelor frigorifice, insalubru, neigienizat de o perioadă mare de timp, utilizarea veselei din plastic și a ustensilor de lucru neprofesionale, în zona de preparare, depozitarea direct pe paviment a băuturilor răcoritoare sau apei plate și minerale, folosirea unor coșuri/tomberoane de reziduuri fără capace, în zona de food, expunerea la comercializare a unor produse fără respectarea prevederilor aferente separării de produsele provenite din grăsimi vegetale, comercializarea unor produse care nu respectă etichetarea conform prevederilor legale sau comercializarea peștelui congelat cu modificări organoleptice.

Ținând cont de neregulile constatate, echipa de control a aplicat 6 sancţiuni contravenţionale – 1 avertisment şi 5 amenzi în cuantum de 60.000 lei. Totodată, au fost dispuse măsurile complementare de oprire definitivă de la comercializare a produselor alimentare neconforme în valoare de circa 10.000 de lei, oprire temporară a prestării serviciilor până la remedierea deficiențelor aferentă vitrinelor frigorifice, încetarea practicii comerciale aferente calității produselor oferite la reducere promoțională”, precizează OPC.

Compania a remediat cu celeritate deficiențele, astfel încât la recontrolul desfășurat pe data de 28.08.2023, comisarii maramureșeni au constatat aducerea la îndeplinire a măsurilor. Comisarii CJPC Maramureș vor continua acțiunile de verificare a respectării drepturilor consumatorilor și, așa cum am demonstrat în diverse cazuri, indiferent de operatorul economic, vor fi luate măsuri urgente de conformare, inclusiv sancțiuni contravenționale complementare.

Marcel ȘERBAN

dh
dh