CASA MEMORIALĂ a lui Gheorghe Pop de Băsești, deschisă publicului în Noaptea Muzeelor la Sate
La 1 Decembrie 1918, Gheorghe Pop de Băsești a fost președintele Adunării Naționale de la Alba Iulia care a declarat unirea Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu Regatul României. În conacul marelui om politic, Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș a organizat o casă memorială.
Imobilul a fost construit în anii 1885 – 1890 și a constituit, timp de trei decenii, un loc de întâlnire a multor personalități transilvănene: dr. Vasile Lucaciu, Vasile Goldiș, Ion Rațiu, Teodor Mihali și alții.
Până în 1940 casa a fost locuită de fiica sa, Elena Pop Longin (1860 – 1940), cunoscută militantă feministă și de soțul ei, Francisc Hossu Longin. Naționalizată în 1948, a servit ca sediu CAP și magazie de cereale, precizează site-ul historia.ro.
Conacul a reintrat în circuitul turistic, în urma finalizărilor lucrărilor de restaurare. Proiectul de consolidare și dotare al casei memoriale a fost depus de primăria Comunei Băsești, județul Maramureș, la Comitetul Interministerial Centenar în 2018, primind o finanțare de peste 2,6 milioane lei.
Prin încheierea lucrărilor de renovare, un important simbol al patrimoniului istoric, legat de viața marelui luptător pentru Unire, Gheorghe Pop de Băsești, o personalitate mai puțin cunoscută astăzi, a fost redat publicului.
Vă reamintim că azi, 31 august, are loc prima ediție a acțiunii Noaptea Muzeelor la Sate. Iar casa memorială din Băsești face parte din acest proiect.