CEREMONIE ÎN WEEKEND. 79 de ani de la masacrul de la Moisei

În data de 21 octombrie 2023 a avut loc un moment plin de însemnătate spirituală și istorică, comemorarea eroilor martiri de la Moisei, împlinindu-se 79 de ani de la masacrul de la Moisei, eveniment care avut loc la data de 14 octombrie 1944.
Atunci unităţi militare maghiare aflate în retragere din Transilvania de Nord, pe Valea Izei, în două case de lemn aflate la ieşirea din comună, au ucis 29 de români. Monumentul Eroilor de la Moisei, opera celebrului Vida Gheza, este unul dintre cele mai cunoscute obiective turistice din Maramureș, dar și cel mai vizitat obiectiv turistic din Moisei, devenită acum cea mai mare comună din județul Maramureș.
Cu această ocazie, Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului, a ținut o slujbă și a susținut o alocuțiune. La eveniment au participat moiseieni de toate vârstele, îmbrăcați în straie populare. Printre cei prezenți la eveniment s-a aflat și Grigore Tomoiagă, primarul comunei Moisei.
Ana-Maria HOJDA
Ana-Maria HOJDA
Ana-Maria HOJDA