CLASA PREGĂTITOARE. Șase școli din Baia Mare au cerut suplimentări VIDEO
Oficialii Inspectoratului Școlar Județean Maramureș au precizat că există situații, mai ales în Baia Mare, unde numărul elevilor înscriși în clasele pregătitoare a crescut și a fost nevoie de suplimentarea numărului de clase.
În municipiul reședință de județ avem școli luate cu asalt de părinți, aceștia fiind dornici ca micuții lor să învețe la o anumită unitate de învățământ. De altfel, în continuare se menține obiceiul creării vizelor de flotant care să le permită înscrierea copiilor în clasa pregătitoare la anumite școli. Așa se face că, în Baia Mare, sunt șase școli aflate în această situație. Trebuie să precizăm însă, că sunt unități unde se suplimentează o clasă, spre exemplu, dar și cazuri unde a fost nevoie de două.
”După prima etapă de înscriere, au fost validați 3.714 viitori elevi. În 5 iunie vom publica locurile libere, iar între 6 și 12 iunie avem o nouă etapă de înscriere. Ulterior, copiii vor fi repartizați în clase, în perioada 16-30 iunie, pe baza criteriului alfabetic. Dacă avem trei clase, atunci primul copil va merge în clasa A, al doilea în B și al treilea în C. Consiliul de administrație poate stabili numărul de fete și băieți și au mai multe variante, conform procedurii.
Școala este obligată să-i înscrie pe toți elevii care au domiciliul permanent sau flotant în raza de circumscripție. Dacă s-a depășit numărul de locuri, inspectoratul este obligat să suplimenteze numărul de clase. Noi am prevăzut acest lucru am și cerut 242 de locuri în plus și avem în acest momentan în Baia Mare 6 școli care depășesc numărul de locuri și acolo vom suplimenta numărul de clase”, a declarat Mihai Pop, inspector școlar general al ISJ Maramureș.
Școala gestionează eventualele schimburi între elevi
Am dorit să aflăm dacă sunt posibile schimburile între elevi, dacă părinții reușesc să se înțeleagă între ei, Legea nu spune nimic vizavi de astfel de situații, dar școlile au posibilitatea de a gestiona astfel de cazuri, în cadrul consiliilor de administrație, spun responsabilii ISJ Maramureș.
”Nu există această prevedere în vreo metodologie și până la începerea anului școlar nu știu cum s-ar putea face acest lucru. Însă, dacă consiliul de administrație al școlii agreează acest lucru, atunci nu știu să fie cineva împotrivă”, a mai precizat Mihai Pop.
Ana-Maria HOJDA