MARAMUREȘ. Donatorii de sânge, stimulați de tichetele majorate

Donatorii de sânge din județ se pare că sunt mai stimulați să treacă pragul Centrului de Transfuzie Sanguină Maramureș, de când s-a majorat valoarea tichetelor pe care le primesc cei care fac acest gest. În momentul de față, un donator primește aproape 300 de lei, sub formă de tichete, pentru fiecare donare. De la începutul anului a crescut numărul simțitor și s-a ajuns la o medie de 40 de donatori pe zi, în luna ianuarie, și în jur de 30 de donatori pe zi în luna februarie.

”În luna ianuarie am înregistrat un număr de 858 de donatori, cu o medie de 43 de donatori pe zi. În luna februarie am avut 692 de donatori, cu o medie de 33 de donatori pe zi. S-a înregistrat o ușoară scădere față de luna precedentă, în medie cu 10 donatori pe zi, dar stocurile sunt suficiente în prezent, pentru a satisface nevoile pacienților din județ. Noi sperăm să rămână tot așa numărul donatorilor. Până în prezent asigurăm stocurile, numărul este suficient. Da, ne-a ajutat foarte mult creșterea valorii tichetelor. Să sperăm că se va menține cel puțin 33 -50 de donatori pe zi, ca număr”, a declarat Daniela Veber, coordonatorul Centrului de Transfuzie Sanguină Maramureș.

Colectele mobile, suspendate temporar

În condițiile în care numărul donatorilor care vin la centrul din Baia Mare este suficient de mare pentru a asigura necesarul de sânge, deocamdată s-a renunțat la colectele mobile, cu toate că există solicitări din partea unor orașe din județ pentru astfel de campanii. În cazul în care situația o va impune însă, colectele mobile vor fi reluate.

”În acest an nu am efectuat nicio colectă mobilă, tocmai pentru a menține un echilibru între stocurile pe componente și cererile spitalelor. Sunt acoperite în procent de 100% cererile pentru eritrocite, iar pentru trombocitele de afereză apelăm și la centrele învecinate, care, în momentul în care au stoc excedentar, pentru redistribuire și utilizarea componentelor sunt transportate dintr-un județ în altul. În cazul în care vom înregistra o scădere a componentelor, luând în considerare și solicitările spitalelor, vom lua în considerare organizarea colectelor mobile în județ, pentru că avem solicitări”, a mai precizat Daniela Veber.

 

Ana-Maria HOJDA

 

Ana-Maria HOJDA
Ana-Maria HOJDA