Cod unic pentru informaţii despre sănătatea pacienţilor. Vezi despre ce spital este vorba

Aparţinătorii bolnavilor internați în spital vor primi informaţiile necesare despre pacienţi doar după confirmarea unui cod unic generat la internare. În acest fel, există siguranţă asupra faptului că datele medicale ale unui pacient ajung doar la persoanele desemnate de către acesta.

„Aceste modificări, privind furnizarea informaţiilor telefonice despre starea de sănătate a pacienţilor, au fost stabilitate de Ordinul Ministerului Sănătăţii nr. 3670 din 06.12.2022. La art. 2, alin. (1), acesta prevede:” La internare, unitatea sanitară alocă fiecărui pacient un cod unic, care va fi comunicat aparţinătorilor. Furnizarea telefonică către aparţinători a informaţiilor despre starea de sănătate a pacientului se face numai după confirmarea codului unic”.

Astfel, reprezentanţii SJU Alba Iulia transmit codul unic aparţinătorilor desemnaţi de către pacienţii internaţi. În maxim 2 ore de la internarea pacientului, prin sistemul informatic integrat al spitalului, se vor comunica aparţinătorului desemnat de către pacient prin SMS (pentru cei care au telefon mobil din România) sau prin apel telefonic pentru cei care au numai telefon fix, următoarele informaţii: codul unic alocat pacientului, secţia, adresa, etajul, salonul, medicul curant şi numărul de telefon apelabil pentru obţinerea de informaţii despre starea de sănătate a pacientului, cu respectarea drepturilor pacientului.

Informaţiile despre pacienţi se transmit în funcţie de competenţele din fisa de post. Informaţii despre starea de sănătate a pacientului pot fi oferite doar de către categoria profesională – MEDICI”, precizează unitatea spitalicească amintită.

Ca și în Maramureș, informaţiile pot fi comunicate doar aparţinătorului care are codul unic de identificare a pacientului şi care apoi va menţine legătura cu ceilalţi membri ai familiei.

Marcel ȘERBAN

dh
dh