
COMUNITĂȚI VULNERABILE – 50 de milioane de euro pentru centre de zi
9 februarie 2023 este termenul până la care pot fi depuse proiecte pentru înființarea celor 150 de centre de zi pe care România și le-a asumat în PNRR și pentru care s-a primit suma de 50 de milioane de euro fonduri nerambursabile.
”Dăm, astfel, șansa tuturor aplicanților – primăriile care depun individual sau în parteneriat cu organisme private – să aibă mai mult timp la dispoziție pentru a finaliza propunerile pentru care cer finanțare. Ne-am gândit că este dificil pentru cei interesați să transmită proiectele până la începutului lunii ianuarie, prin urmare, noul termen în care așteptăm proiectele va fi 9 februarie 2023. Așteptăm cereri de finanțare pentru absolut toate comunitățile unde este nevoie de astfel de centre de zi, pentru că ne dorim să avem cât mai multe proiecte în analiză. Vor fi însă punctate suplimentar acele proiecte propuse pentru zonele în care vorbim despre sărăcie extremă și probleme sociale majore”, a declarat Gabriela Firea, ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse.
În cadrul unui alt proiect finanțat din fonduri europene, Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse a realizat, în urmă cu ceva timp, o cartografiere a zonelor și comunităților vulnerabile. Rezultatele obținute atunci sunt foarte importante pentru că acum vor avea prioritate exact aceste centre de zi care se construiesc ținându-se seama de această cartografiere a serviciilor și a infrastructurii disponibile, în fiecare zonă, pentru copiii expuși unui risc mai mare de separare de familie.
Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse a lansat, la începutul lunii noiembrie, apelul pentru depunerea proiectelor în vederea creării acestei rețele de centre de zi pentru copiii expuși riscului de a fi separați de familie.
Concret, copiii din familiile care se confruntă cu situații dificile – fie că vorbim de lipsuri materiale, de probleme medicale, de situații sociale complicate – vor putea merge pe timpul zilei în aceste centre pentru a-și face temele, a socializa, vor primi o masă caldă și vor avea parte, atât ei, cât și părinții, de sprijin și consiliere psihologică. Seara se vor întoarce acasă, alături de de părinții, bunicii și frații lor.
Cel puțin 10 la sută dintre aceste centre vor fi înființate în zonele în care comunitatea romilor este mai numeroasă.
Cererile de finanțare se depun exclusiv electronic în platforma PNRR – la adresa https://proiecte.pnrr.gov.ro/#/home .
Ghidul specific, ce conține toate condițiile de accesare a fondurilor europene acordate în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență pentru această investiție și anexele care conțin formularele necesare pentru depunerea proiectelor sunt disponibile la adresa https://mfamilie.gov.ro/1/pnrr/ .