CONTROALE MARAMUREȘ. Probleme cu unele produse care conțin mac

Pe parcursul acestei luni, inspectorii DSVA Maramureș realizează controale la produsele care conțin în compoziția lor semințe de mac și de cânepă. În urma verificărilor efectuate s-au constatat unele depășiri ale limitelor maxime admise, motiv pentru care produsele respective au fost distruse.

”În această perioadă DSVSA Maramureș, prin inspectorii săi, realizează o serie de controale pentru identificarea produselor alimentare de origine non-animală, care ar putea conține substanțe psihotrope sau substanțe psihoactive, precum și pentru identificarea depășirii limitelor maxime admise, la produse alimentare gen: ciocolată, batoane de cereale, biscuiți, jeleuri, drajeuri, gumă de mestecat, energizante și bere, care conțin semințe de mac sau de cânepă.

În acest sens au fost verificate 8 depozite alimentare, două fabrici de ciocolată, două unități de fabricare a uleiurilor vegetale, nouă unități de fabricare a produselor făinoase de brutărie/cofetărie și patiserie și încă 11 unități de altă categorie. De asemenea s-a acționat în două alerte inițiate în cadrul UE. În cadrul lor au fost verificate o serie de supermarketuri care la programele de autocontrol efectuate, au identificat depășirea limitelor maxime admise pentru alcaloizii opiacee. Urmare a acestor controale au fost retrase și dirijate spre denaturare 20 de bucăți de ciocolată precum și alte produse de origine non-animală. Până la sfârșitul lunii avem această tematică și vom desfășura acțiunea în continuare”, a declarat Sima Sirtonius, purtătorul de cuvânt al DSVSA Maramureș.

Exemple de produse retrase, în Maramureș,  sunt pungi cu semințe de mac și grisine cu mac.

 

Ana-Maria HOJDA

 

Ana-Maria HOJDA
Ana-Maria HOJDA