UITE BARZA! Maramureșul are peste 100 de cuiburi de barză

În județul Maramureș există în acest moment un număr de 107 cuiburi de barză. În total la nivel național au fost peste 400 de cuiburi noi descoperite cu ajutorul aplicației Uite barza! în 2023. În Maramureș avem înregistrat un singur nou cuib de barză prin intermediul acestei aplicații, la Strâmtura.

Cele mai multe dintre aceste cuiburi ar fi în Dumbrăvița, Săpânța, Câmpulung la Tisa sau Bârsana. Astfel de cuiburi mai găsim și la Budești, Desești, Suciu de Sus, Lăpuș, Sighet, dar avem astfel de cuiburi și la Moisei sau Săcel.

„Utilizatorii au înregistrat în acest an, în aplicația Uite barza!, 2.091 de observații din care 1.706 au fost validate de specialiștii Societății Ornitologice Române (SOR) conform metodologiei. Aplicația este gratuită și poate fi folosită de oricine dorește să ajute la numărarea berzelor albe din România. Recensământul berzelor a avut loc în perioada 19 iunie – 19 iulie 2023.

Implementat de Societatea Ornitologică Română cu sprijinul companiilor Enel din România, proiectul Uite barza! a ajuns la cea de-a șaptea ediție, iar până acum au fost înregistrate în aplicație aproape 23.000 de observații.

În acest an, numărul berzelor albe (Ciconia ciconia) înregistrate a fost de 5.446 de indivizi, dintre care 2.882 sunt adulți, iar 2.564 sunt pui. După colectarea tuturor observațiilor și eliminarea înregistrărilor multiple ale acelorași cuiburi, a reieșit un număr de 1.706 de cuiburi recenzate, din care 426 sunt cuiburi noi care nu existau până acum în baza de date a SOR”, arată oficialii Societății Ornitologice Române.

FOTO Asociația Ornitologică Română

Marcel ȘERBAN

 

dh
dh