Cum arată orașul ideal?

Lucrurile care ating perfecțiunea sunt greu de realizat și, cu atât mai anevoios, pare a fi de închegat o societate desăvârșită. Poate, însă, n-ar fi greșit să visăm și să începem a construi, mai intâi – imaginar, apoi – faptic, așezarea urbană ideală, în care munca fiecăruia dintre noi să fie răsplătită cu prosperitate și confort.

Pentru că belșugul modern e generat de factorii economici favorabili ce, la rândul lor, sunt provocați de investiții temeinice. Magnetizarea orașului înspre procesul de atragere a investitorilor, fie ei români ori străini, ar trebui să fie prioritatea zero a oricărei administrații. 

Avantajele și beneficiile zonei în care trăim sunt multiple astfel că acest proces ar trebui să fie lipsit de impedimente. Vin doar cu exemplul produselor locale, de orice fel. O resursă inepuizabilă ce poate declanșa posibilități nemărginite de revigorare a economiei locale.

Cum educația e baza oricărei națiuni, centrele universitare din arealul regional ar trebui provocate pentru dezvoltarea de departamente de cercetare academică pentru transformarea urbei într-un oraș smart. Inteligent, la propriu. Studenți, cadre didactice universitare, antreprenori implicați în ecuația învățământului superior ar putea creiona un viitor sustenabil prin angrenarea tehnologiei în cotidianul urban.

Sunt doar câteva imagini de ansamblu pe care încerc să le asamblez într-un puzzle proiectat pentru ziua de mâine.

Un oraș are nevoie de idei și proiecte. Gândite acum, implementate pentru viitor. Iar aportul ar trebui să fie al tuturor. Cred sincer, cu tărie, că o așezare se identifică, întotdeauna, cu locuitorii ei. Iar marele potențial al municipiului Baia Mare e dat de faptul că, aici, oamenii sunt buni, harnici, implicați. Trebuie doar dată oportunitatea de formulare și pârghia de integrare. Cui? Cetățenilor.

Orașul ideal e orașul oamenilor. Al copiilor care se joacă liniștiți. Al tinerilor care vizează la un viitor fără griji. Al adulților responsabili. Al seniorilor care au clădit societatea de astăzi. Un oraș ideal este al nostru, al ideilor individuale puse la comun pentru binele tuturor.

Costel PÎRVĂNOIU

mg
mg