DE RÂSUL LUMII. Când primăriile din Maramureș nu se înțeleg ale cui sunt deșeurile

O situație ”hilară” a fost semnalată de comisarii Gărzii de Mediu Maramureș, referitoare la grămezi de deșeuri pe care nu vrea să le curețe nimeni. Implicate în scandal sunt trei primării din județ, care pasează responsabilitatea de la una la alta, asta în timp ce gunoaiele se adună. Autoritățile publice au fost avertizate, iar acum sunt pasibile de amenzi, plătite din banii cetățenilor, evident, care plătesc ridicarea gunoaielor.
”În ultima perioadă ne confruntăm tot mai des cu situații în care abandonările de deșeuri sunt situate la limitele dintre 2 sau 3 UAT-uri și autoritățile locale pasează responsabilitatea salubrizării acestora de la una la alta. Fiecare autoritate locală are obligația să supravegheze zonele sensibile în care istoric s-au abandonat deșeuri și să intervină imediat pentru salubrizarea lor.
Conform prevederilor OUG nr. 195/2005, Autorităţile Administraţiei Publice Locale, precum şi persoanele fizice şi juridice, după caz, au obligația de a nu degrada mediul prin depozitări necontrolate de deşeuri de orice fel; Nerespectarea acestei obligații se sancționează cu amendă între 3.000 – 6.000 lei pentru persoanele fizice și între 25.000 -50.000 lei pentru persoane juridice.
Conform prevederilor OUG nr. 92/2021 privind regimul deșeurilor, Autoritățile administrației Publice Locale au următoarele obligații:
– acționează pentru refacerea prejudiciului adus mediului în urma gestionării defectuoase a deșeurilor și asigură prin măsuri adecvate protecția mediului;
– aprobă prin hotărâri de consiliu local măsurile necesare pentru interzicerea abandonării , aruncării necontrolate a deșeurilor sau gestionării neconforme cu ierarhia deșeurilor.
Nerespectarea acestor prevederi de către Autoritățile administrației Publice Locale se sancționează cu amendă cuprinsă între 20.000 – 45.000 lei”, le reamintește primarilor UAT-urilor, conducerea Gărzii de Mediu Maramureș.
Ana-Maria HOJDA
Ana-Maria HOJDA
Ana-Maria HOJDA