DECIZIE. TVR refuză Eurovision 2024. Baia Mare își amintește de ultima absență

Consiliul de Administrație al Televiziunii Române (TVR) a luat ieri decizia de a nu participa la Eurovision Song Contest 2024, eveniment ce va avea loc în orașul Malmö din Suedia. Printre motivele invocate pentru această hotărâre se numără constrângerile financiare cu care se confruntă televiziunea publică și dorința de a asigura o reprezentare la nivel înalt pentru România în cadrul competiției internaționale.

Ultima dată când România nu a fost prezentă la acest eveniment a fost în 2016, imediat după ce Baia Mare a găzduit Selecția Națională.

În 2016, municipiul Baia Mare a fost gazda semifinalei și finalei Selecției Naționale Eurovision, evenimente transmise în direct de TVR. Acesta a fost anul în care TVR nu a putut participa la Eurovision Song Contest din cauza unei datorii masive față de organizatorii internaționali, datorii acumulate în perioada 2011-2012, care depășeau 10 milioane de euro.

În acel moment, prestația românească, ”Moment of Silence” interpretată de Ovidiu Anton, a fost eliminată din competiția pentru cea de-a doua semifinală a Eurovision Song Contest 2016.

Absența României de la Eurovision 2024 reînvie amintiri legate de dificultățile financiare și deciziile din trecut, punând sub semnul întrebării viitorul participării țării la unul dintre cele mai mari evenimente muzicale europene. Este de remarcat că, de-a lungul anilor, mai multe țări au decis să nu participe la Eurovision din diverse motive, iar acum România se alătură acestei listei selecte.

Maria STOICA

Maria Stoica
Maria Stoica