MARAMUREȘ. Primarii ”ies din schemă”, la cadastrarea sistematică
Anul 2024 vine cu o serie de noutăți legate de procesul de cadastrare sistematică. Pe de o parte se dorește impulsionarea firmelor să se implice în acest proces, prin creșterea tarifelor oferite la înscrierea imobilelor în cartea funciară, iar pe de altă parte s-au operat unele schimbări care mai taie din birocrație. Așa se face că, primarii nu mai trebuie să semneze documentația de cadastrare, cum era până acum.
”A fost modificată legea cadastrului și publicității imobiliare, care aduce câteva noutăți în special în ceea ce privește finanțarea oferită de ANCPI pentru fiecare imobil înscris în cartea funciară. Respectiv de la 84 lei plus TVA, cât era până acum, la 109 lei plus TVA, la care se adaugă coeficienții de relief și coeficienții de zonă cu carte funciară veche, unde se integrează cărțile funciare realizate pe vremea Austro-Ungariei. O altă modificare este aceea că prin finanțarea ANCPI, Consiliul Județean din fiecare județ va propune în fiecare an minim trei UAT-uri care să facă obiectul cadastrării sistematice pe banii agenției. Aici se va face cadastrul sistematic integral, ceea ce este un lucru deosebit.
Încă o modificare importantă în ceea ce privește cadastrarea sistematică pe întreg UAT-ul, era necesară avizarea documentației de către primar. Practic trebuia semnată documentația pentru luarea la cunoștință și a putea parcurge mai departe etapele de cadastrare sistematică. În acest caz și primarul avea obligativitatea de a face acest lucru în termen de 30 de zile. Erau situații când ținea mai mult, semna sau refuza să semneze. Ei bine, a fost scoasă această obligativitate a semnării documentelor de către primar, astfel încât perioada respectivă se câștigă în plus la parcurgerea celorlalți pași”, a declarat pentru Glasul Maramureșului, Ovidiu Ștefan, directorul OCPI Maramureș.
Ana-Maria HOJDA