DIN NOU PROBLEME. Tăieri ilegale de arbori pe raza ocolului Silvic Vișeu de Sus

Noi probleme cu furtul de lemne în Maramureș au fost depistate de polițiști, după ample controale pe acest segment. Verificările au presupus inclusiv percheziții la domiciliile, sediile sociale și punctele de lucru ale unor persoane fizice și juridice. Oamenii legii spun că există suspiciunea că pe raza Ocolului Silvic Vișeu de Sus ar fi fost marcați și tăiați arbori în mod ilegal. Prejudiciul este de peste 170.000 lei.

”Polițiștii au pus executare 14 mandate de percheziții la domiciliile, sediile sociale și punctele de lucru ale unor persoane fizice și juridice bănuite de comiterea de infracțiuni silvice. Perchezițiile au fost efectuate sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Maramureș, într-un dosar penal având ca obiect presupusa comitere a infracțiunilor de tăiere fără drept de arbori, furt de arbori, folosire fără drept a dispozitivelor speciale de marcat sau cu nerespectarea reglementărilor specifice în vigoare și fals informatic.

În fapt cercetările efectuate până în prezent au condus la suspiciunea rezonabilă că în perioada iunie-august 2023, respectiv octombrie-noiembrie 2023, în fondul forestier situat în Cantonul 21 Dosul Tăului, de pe raza Ocolului Silvic Vișeu de Sus, s-ar fi efectuat marcări ilegale de arbori, s-ar fi tăiat ilegal și sustras 151 arbori și s-ar fi emis de către personalul silvic avize de însoțire a materialului lemnos pentru 43 arbori tăiați ilegal și sustrași, fiind consemnată în mod fals proveniența acestora.

Prejudiciul cauzat fondului forestier național, prin activitățile infracționale, este în valoare de 175.439,68 lei.

Polițiștii angrenați în activități, cu sprijinul lucrătorilor silvici, au identificat și inventariat cantitatea de 123,35 mc material lemnos, urmând a se stabili proveniența acesteia. De asemenea au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor dispozitive speciale de marcat, vopsele folosite în procedura de marcare și înscrisuri în legătură cu activitatea infracțională. La activități au participat jandarmi și luptători din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale Maramureș”, spun oficialii IPJ Maramureș.

 

Ana-Maria HOJDA

Ana-Maria HOJDA
Ana-Maria HOJDA