DOLIU. S-a stins poetul Vasile Morar…

Doliu în orașul Ulmeni, unde cunoscutul scriitor și poet Vasile Morar s-a stins din viață. Vestea tristă a fost făcută publică de către nepotul său, Lucian Morar Jr., pe rețelele de socializare. ”Dumnezu să te odihnească în pace, bunicule! Voi prezenta tuturor creațiile tale, poezia ta va rămâne veșnică în sufletele noastre!”, a scris acesta în mesajul său.

Vasile Morar a fost poet, scriitor, eseist și publicist. S-a născut în data de 2 noiembrie 1949, în localitatea Chelința, orașul Ulmeni.

A urmat cursurile liceale la Cehu Silvaniei și Școala postliceală de poștă și telecomunicații din Bacău. Pentru o perioadă a fost diriginte de poștă la Ulmeni, jurnalist la „Graiul Maramureșului” și „Glasul Maramureșului”. A semnat articole de opinie în ziarele „Nord magazin”, „Jurnalul de vineri”, „(H)ora locală a Maramureșului”, „Necenzurat”. A mai colaborat la revistele „Ramuri”, „Tribuna”, „Orizont”, „Familia”.

A debutat în anul 1981, în „Suplimentul literar și artistic” al revistei „Flacăra”. A fost membru al Cenaclului literar „Petre Dulfu” din Satulung și al Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Sibiu.

A publicat volumele Naturi moarte (1997, premiu la Festivalul Internațional de Poezie de la Sighet), Biblio­teca din Chelința (versuri, 1999), Nu vă temeți (2011), Bucurați-vă (2017), Fiți buni (2017) etc.

În anul 2018 a câștigat Marele Premiu la a șaptea ediție a Zilei Scriitorului, manifestare organizată de Primăria Municipiului Baia Mare.

Vasile Morar despre opera sa, într-un interviu acordat lui Nicolae Scheianu și publicat în Graiul Maramureșului, în martie 2018: „A fost un pariu cu mine însumi pe care, zic mari critici, l-am câştigat. De exemplu: Gheorghe Grigurcu: „Vedem în Vasile Morar pe unul dintre cei mai înzestraţi exponenţi ai poeziei transilvane actuale”; Ileana Roman: Oricum, cred că între poeţii transilvani actuali neoromanticul Vasile Morar este cel mai poet”; Terezia Filip: „Complex fără a fi dificil, amplu fără a fi obositor, de o debordantă forţă ima­ginativă, plin de o seninătate proteică, seducător la lectură până la deruta cititorului, universul liric al lui Vasile Morar este nu doar copleşitor prin vastitate ci şi convingător. Indiferent de gusturi, de mode, de curente şi de tipare, poezia sa este o forţă care îl impune pe Vasile Morar în peisajul liric ca pe un poet autentic”; Ioan Groşan: „Vasile Morar este unul dintre stâlpii de bază ai imensei poezii care se scrie în nordul Ardealului”… Din lipsă de spaţiu, nu mai continui. Îmi place să cred că sunt prin „galeria cărţilor mari” un deschizător de drumuri. Îi invit pe toţi poeţii să mă urmeze. Nu de alta, dar timpul trece şi cântarul final să nu stea posomorât…”.

Cu sigurață, cântarul final nu va stat posomorât când îi va evalua opera. Iar Vasile Morar s-a retras, printre stele, să asiste dârz, cutezător și încrezător la judecata de apoi a poeților, unde generațiile ce vin îi vor cerne și îi vor diseca opera, cu un gest chirurgical estetic.

Ana-Maria HOJDA

Ana-Maria HOJDA
Ana-Maria HOJDA