DONARE DE SÂNGE. ”Asta e firea omului, trebuie și stimulat”

De la începutul anului, numărul donatorilor de sânge a crescut considerabil în județul nostru. Am stat de vorbă cu donatorii și mulți au mărturisit că nu sunt motivați de bani, cu toate că cei mai mulți știau că valoare tichetului a crescut.

”Donez frecvent, în ultima vreme. În primul rând pentru sănătatea mea, acesta este motivul meu. Mai des, donez chiar de anul trecut, de la început. Anul trecut am avut cinci donări. Am mai donat și înainte, dar mai puțin, două donări pe an. De la o vârstă începi să te gândești mai altfel la sănătate. Așa pe moment nu simți o diferență, dar a la longue, sunt convins că-ți face bine, din mai multe direcții am opinia asta. Celor care nu vin să doneze, le spun în primul rând că este spre binele lor și nemaivorbind că își ajută semenii, când au nevoie. Nu știi niciodată când poți să ai tu sau familia ta, nevoie de sânge. Am observat că s-a mărit valoarea tichetului. Dar pentru mine nu e o motivație în plus să donez sânge, clar pentru multă lume este. Văd că este plin de lume. Asta e firea omului, trebuie și stimulat”, a declarat Sorin Sima, din Baia Mare.

”Eu vin regulat al donare, trebuia să vin în decembrie și nu am reușit și am venit acum. O fac din empatie e un gest pe care ar trebui să-l facem fiecare dintre noi. Am avut probleme cu mama mea și de atunci vin la donat de fiecare dată când pot. Chiar vin regulat. Cam de 4-5 ani fac asta, până mai pot, că am auzit că până la 60 de ani pot să mai donez. Eu văd foarte mulți tineri, eu zic că da, că e bine că s-a mărit tichetul, dar sper că lumea să nu vină numai pentru bani”, a declarat o altă băimăreancă.

Unii vin cu familia la donat

Am întâlnit și cazuri în care donatorii au venit cu familia la donat, ca de exemplu mama și fiul. Ambii au mărturisit că donează ocazional și fac asta pentru sănătatea lor, în primul rând.

”Am venit să donez pentru sănătatea mea, pentru binele meu. Am fost acum doi ani ultima dată. Atunci soacra mea a fost bolnavă și a avut nevoie de sânge. Este bine și pentru mine dar și pentru alții, ne ajutăm semenii. Am auzit ceva de majorarea tichetelor și probabil că lumea e stimulată să vină în număr mai mare. Eu am venit aici pentru mine, pentru sănătatea mea. O să văd pe parcurs dacă voi mai veni mai des la donare”, a declarat băimăreanca.

”Am venit pentru sănătate, știu că e bine să donezi ca să previi unele boli. Acum nu am mai fost de câțiva ani buni, am fost plecat dincolo. Înainte am fost la donare, o perioadă nu am fost și acum o să mai vin. Nu din cauza aia am venit că s-a mărit tichetul, ci pentru sănătate. Dar este o ok că s-a mărit,”, a precizat fiul acesteia, Daniel Cirțiu.

 

Ana-Maria HOJDA

 

Ana-Maria HOJDA
Ana-Maria HOJDA