DR. MARGARETA PÎRVĂNOIU. ”Pacienții trebuie să înțeleagă că și medicii sunt oameni”

Suprasolicitarea medicilor din sistem este o problemă mare, atât la nivel național, cât și în Maramureș. Perioada în care posturile au fost blocate și nu s-au putut face angajări și-a spus și ea cuvântul. Am stat de vorbă cu dr. Margareta Pîrvănoiu, medicul șef al Secției de Neonatologie din cadrul Spitalului Județean Baia Mare, pentru a vedea cum evoluează lucrurile și dacă medicii tineri vin sau nu, din urmă.

”Reușim greu să facem față. Pot să zic că mai vin medici din urmă, iar acum, cu deblocarea posturilor din sistem, sperăm să vină și mai mulți din urmă. Îmi doresc asta. Medicii tineri vin pregătiți, de pe băncile facultății. Sunt situații în care părinții îi preferă pe medicii cu experiență și pentru că s-au obișnuit cu ei. Spre exemplu, mulți medici de familie sunt și pediatri la bază. Adulții, al căror medic de familie este și pediatru, bineînțeles că își voi duce acolo și copilul”, a declarat dr. Margareta Pîrvănoiu, medic șef Secția Neonatologie.

Profesia de medic înseamnă sacrificii pe plan personal

Profesia de medic este una extrem de solicitantă și înseamnă sacrificii, inclusiv în ceea ce privește viața personală. Pacienții ar trebuie să înțeleagă că și cadrele medicale au nevoie de odihnă și de timp pentru a se reface, însă, din păcate, sunt foarte puțini cei care realizează acest lucru.

”Sunt medici de familie extrem de buni și de conștiincioși și am colegi, medici de familie, care lucrează sâmbăta și inclusiv duminica. Fug de dimineață până seara, cu numeroase consultații. Pacienții trebuie să înțeleagă că și medicii sunt oameni, au nevoi și din păcate, asta se înțelege cel mai greu.

Suprasolicitarea medicilor este o problemă foarte mare și trebuie să încerci să faci față. Trebuie să ai acasă o familie înțelegătoare, care să vadă că te dedici acestei profesii. Se poate să te sune de la spital în miezul nopții, pentru că trebuie să te duci de urgență. Mergi să salvezi un om, o viață”, a explicat dr. Margareta Pîrvănoiu.

 

Ana-Maria HOJDA

Ana-Maria HOJDA
Ana-Maria HOJDA