EDITORIAL. Cazul Morega

Ilie Morega este un politician bătrân și neliniștit; are 78 de ani și un traseu politic sinusoidal :  înainte de 1989, a fost membru al Partidului Comunist și președinte al Cooperației de Consum din Gorj, unitate cu care a obținut de două ori titlul de Erou al Muncii Socialiste; prin anii 90, a fost prefect de Gorj , susținut de PDSR; în 2000 a candidat la primăria municipiului Tg. Jiu pe listele Alianței pentru România; apoi s-a înscris în PRM, dar asta numai pentru a redacta o demisie și a semna apoi o adeziunea pentru PNL Câmpeanu; în 2004, s-a trezit în barca PNL, după fuziunea celor două partide.

Buletinele de știri i-au alocat spații largi acestui individ, după ce organele de poliție l-au depistat în trafic, fără permis, de patru ori, în decurs de câteva zile. S-a ales cu patru dosare penale. Dar credeți că îi pasă? În 2011, a mai fost condamant la trei ani de închisoare, cu suspendare, pentru fapte de corupție. A mai fost cercetat, în 2007, pentru trei infracțiuni de folosire a influenței ori autorității de către o persoană care îndeplinește o funcție de conducere într-un partid, în scopul obținerii de foloase necuvenite și de instigare la abuz în serviciu contra intereselor publice, în vederea obținerii unui avantaj patrimonial.

Ceea ce a intrigat opinia publică a fost declarația lui, în fața presei, după ce a fost prins a patra oară conducând fără documente legale: “Morega a declarat că nu va înceta să meargă la volanul mașinii și că va conduce de câte ori va avea chef”, menționează presa centrală.

Morega este un caz tipic de sfidare a autorităților, atunci când o viață întreagă ești pe cai mari și primești onoruri atât din partea unui lider comunist (Nicolae Ceraușescu l-a decorat personal cu distincția Erou al Muncii Socialiste), cât și din partea liderilor unui regim democrat (a fost reprezentantul guvernului în teritoriu, în calitate de prefect); iar apoi, când a încălcat legea și nesăbuiții de procurori l-au acuzat de fapte de corupție, magistrații  au reparate greșeala și l-au condamnat… cu suspendare.

Este normal, în aceste condiții, să declare că va conduce de câte ori va avea chef, chiar dacă are permisul suspendat. Chiar dacă știe că astfel încală legea. Pentru că Măria Sa, Morega, este mai presus de lege. Așa cum sunt majoritatea politicienilor de pe meleagurile mioritice, care au ajuns în funcții de răspundere și au condus județe, organizații județene de partid sau localități, în calitate de edili.

Oamenii au nevoie de lideri. Dar liderii au nevoie de bun simț, pentru a fi respectați. Politicienilor români le lipsește bunul simț din născare. (Am generalizat? Îmi cer scuze. Excepțiile întăresc regula).

Dorin ȘTEF

GlasulMM
GlasulMM