EDITORIAL. Ce motive avea PSD să iasă cu declarații privind un iminent verdict negativ în procesul cu firma canadiană?

Subiectul Roșia Montană a fost jucat destul de prost (neinspirat…) de echipa de PR a Partidului Social Democrat. Asta în situația în care piariștii premierului Ciolacu au avut acces la dosar și au putut intui un verdict favorabil României… Sigur că liderii social-democrați nu vor recunoaște niciodată că au deținut informații pe baza cărora au făcut declarații politice cu scopul de a manipula acțiunile de la Bursă, așa cum speculaează (și acuză) opoziție.

Dar, privind retrospectiv situația, ceva nu se leagă: Ce motive avea PSD să iasă cu declarații provind un iminent verdict negativ în procesul cu firma canadiană? De ce a fost atacat Dacian Cioloș, în condițiile în care partidul său, REPER, nu are un număr periculos de mare de simpatizanți (și potențiali votanți)? De ce s-a propus, ca soluție în fața unei potențiale executări silite a României, reluarea exploatării zăcămintelor de la Roșia Montană (sub sloganul Munții noștri aur poartă, noi cerșim din poartă-n poartă), când defapt zona a fost declarată sit UNESCO?

Cineva a câștigat de pe urma acestui scandal (opoziția acuză faptul că anumiți băieți deștepți au cumpărat acțiuni la preț modic și le-au vândut înainte de anunțarea verdictului) sau ar fi trebuit să câștige (firma canadiană, dacă s-ar fi reluat procesul de exploatare, respectiv Guvernul Ciolacu, în cazul unui verdict favorabil, dar fără scandalul aferent).

Pentru un astfel de scandal, într-un stat cu democrație consolidată, costul politic ar fi fost enorm, mai ales într-un an electoral, cum e 2024. Dar în politica românească se petrece ceva foarte ciudat: cu cât scandalul e mai mare, cu atât cresc procentele celor ce votează partidul. Chiar dacă vorbim de încălcarea legii, de dosare penale, de arestări… nu are importanță. Să luăm cazul Colectiv. Domnul primar Piedone, socotit unul dintre vinovații catastrofei, azi e unul dintre potențialii candidați la Primăria Generală a Capitalei (și, culmea, stă foarte bine în sondaje…). Un alt potențial candidat e Gabriela Firea, de care se leagă scandalul cu casele de bătrâni, care a oripilat o țară întreagă. Bine, întâmplător, cele două exemple sunt de la PSD, pentru că și PNL-ul are schelete în șifonier.

Există indicii că alegerile din acest an vor fi mai murdare ca în alte dăți și că se vor produce numeroase atacuri sub centură. Scârbiți, oamenii vor căuta alternative, dar oferta este foarte slabă. Și-atunci probabil că vom asista la absenteism masiv, la urnele de vot.

Dorin ȘTEF

GlasulMM
GlasulMM