EDITORIAL. Despre falimentul intelectual
În aceste zile se desfășoară Bacalaureatul, numit odinioară, examenul de maturitate, prilej pentru mulți comentatori să constate, pe de o parte lipsa de interes a tinerilor pentru a participa la acest test, iar pe de altă parte gradul scăzut de dificultate a examenului (condiția sine qua non pentru ca universitățile să obțină… carne de tun). Așa este, sună dur; însă cu mult mai virulent s-a exprimat un profesor de la Universitatea ieșeană. Sau cel puțin așa reiese din textul care se rostogolește în aceste zile pe rețelele sociale și care îi este atribuit profesorului Radu Iliescu:
“Nicio facultate nu s-a închis din motiv de studenți impostori. Avem cursanți la matematici superioare care n-au făcut analiză matematică în liceu. Avem absolvenți de filosofie care n-au deschis traducerea niciunui text fundamental, nicidecum versiunea originară a unui Platon sau a unui Kant.
Avem teologi care nu posedă subtilitățile lexicale, deci ideatice, ale textului sacru. Avem absolvenți de limbi străine cu cutremurătoare erori de exprimare scrisă sau orală. Dar facultățile lor, fără excepție, și-au crescut numărul de studenți, trădând ideea de intelectual și de universitas. Prostia există, a venit peste noi, ne-a cucerit și ne-a paralizat orice reacție.
Suntem învinși, suntem sub ocupația cea mai odioasă care a existat vreodată, dar coabităm, nu ne retragem în munți, nu există nicio mișcare de rezistență. Dacă am fi un butic de cartier și am da faliment, am închide și am merge acasă.
Falimentul intelectual nu ne obligă la niciun gest de onoare, nu mergem să cultivăm ceapă și să ne scriem tratatele la lumânare din atâta lucru. În mod odios, ne adaptăm, dar nu pentru că am fi potriviți, cum zicea Darwin, ci pentru că preferăm să ne plecăm în loc să plecăm.
Pe de altă parte, bâlciul este mult mai mare decât îl pot ilustra universitățile. Prostia a atins masa critică, prostul e norma.
Pentru el totul s-a simplificat atât de mult încât deșteptul nu mai poate fi sesizat, nu-l mai poți pune în valoare, e sacrificat la nivel de sistem. Sunt atât de mulți idioți încât, dacă am mai ține la inteligență, la sârguință și la lucrul bine făcut, ar trebui să închidem jumătate din sistem: primării, parlamente, guverne, instituții publice și private”.
Dacă mai sunt pesoane în asentimentul prof. Radu Iliescu, speranța nu e pierdută și nădăjduim într-o reformă din temelii a sistemului românesc de învățământ.
(Glasulmm)
(Foto: Arhiva Glasul)