EDITORIAL. Marea Comasare a îngropat campania pentru europarlamentare

Suntem în plină campanie electorală pentru alegerile locale. Nici un zgomot pe stradă, nici picior de candidat. Zumzăitul se aude doar în media și pe rețele sociale.

Despre europarlamentare nici un cuvânt. Nimeni nu pomenește nimic. Aici se mizează pe vot politic curat. Candidații nu contează. E de urmărit rezultatul, deoarece el se va reflecta, în mare măsură, și asupra alegerile legislative din iarnă. Comasarea a fost o strategie electorală (a partidelor de guvernământ: PSD și PNL) care, se pare că va da roade (AUR nu mai face agenda politică, cum o făcea în precampanie). Însă o discuție aplicată pe teme europene era extrem de utilă. Brexitul din 2021, conflictul din estul Europei (invazia Ucrainei de către Rusia) și ascensiunea partidelor suveraniste erau teme de interes. De aici puteau porni discuții despre euroscepticism (și cum mai stau românii la acest capitol), dar și despre necesitatea înființării unui corp de armată continental. Apoi, să nu uităm că pe masa autorităților de la Bruxelles se află 10 dosare privind tot atâtea cereri de aderare (printre care și Moldova).

Comasarea a îngropat în fașă toate aceste discuții obligându-ne să ne concentrăm asupra celor ce vor să conducă destinele comunităților locale. Sigur că români vor vota și pentru alegerile europarlamentare, însă o vor face în tandem cu opțiunea pentru locale. Prea rar românii cu drept de vot au  opțiuni diferite la europarlamentare și la locale. Deci candidatul la primărie, care răpește inimile electoratului, va aduce vot și pe lista celor ce vor ajunge la Bruxelles. Defapt, chiar asta și-au dorit liderii PSD-PNL, pe considerentul că majoritatea primarilor în funcție aparțin acestor două partide. Și cum nu există turul doi (a fost desființat tocmai pentru a avantaja mastodonții), cele mai mari șanse le are titularul.

Problema de fond este însă lipsa discuțiilor pe teme europene, ca și cum subiectul nu prezintă interes. Prea adesea uităm că majoritatea fondurilor necesare dezvoltării comunităților locale (drumuri, intrastructură, școli, dispensare) vin de la Bruxelles. Fără banii europeni, România rămânea la nivelul anilor 90, într-o nesfârșită tranziție spre o societate capitalistă, democratică.

Să nu uităm nici o secundă că aderarea la UE și NATO au fost cele mai inspirate, valoroase și coerente decizii politice din ultimii 30 de ani.

Dorin ȘTEF

(Credit foto: Gândul)

GlasulMM
GlasulMM