EDITORIAL. Transportul elevilor la școală, o mare provocare pentru administrația locală

De curând a apărut o știre în presa locală despre faptul că Baia Mare e unul dintre cele mai aglomerate orașe din România, raportat la traficul rutier. Studiu de caz: miercuri, 5 iunie, a fost ziua învățătorului. E primul an când evenimentul a fost marcat prin închiderea școlilor, adică zi liberă pentru învățători, zi liberă pentru copii și, într-o oarecare măsură, zi de concediu pentru părinții care nu au cu cine sa își lase copiii. Rezultatul? Trafic descongestionat în tot orașul. Și atunci vine întrebarea: Ce e de făcut să avem un trafic normal zi de zi?

E limpede că traficul de la orele de vârf e generat în special de dorința părinților de a-și duce odraslele până în poarta școlii. Asta înseamnă că școlile nu au copii doar din cartier, ci din tot orașul. Ba mai mult, au elevi care provin din localitățile limitrofe orașului.

O soluție despre care s-a mai vorbit (cu argumente pro și contra) a fost înființarea microbuzelor școlare pentru școlile din orașe.

O soluție despre care nu s-a vorbit mai deloc este utilizarea mijloacelor de transport în comun, la orele de vârf, strict pentru transportul elevilor la școală. Sigur, traseele ar trebui regândite în totalitate pentru acest scop. Ba mai mult, se impun studii de fezabilitate privind traseul copiilor de acasă la școală, pentru fiecare unitate de învățământ în parte, ținând cont de specificul fiecăreia.

E greu de crezut că orice soluție implementată va rezolva problema în totalitate. Însă și un procent de 50% ar fi un rezultat foarte bun.

Traficul intens de la primele ore ale zilei, respectiv cel de după-masă, nu doar că aglomerează principalele artere de circulație, ci produc, în plus, un grad de poluare extrem de ridicat. Poluarea stă la baza unor afecțiuni destul de grave care, în final, reduc speranța de viață. Acest lanț de cauze și efecte este evident. Și-atunci, de ce să nu facem nimic în această chestiune? Soluția trebuie să vină de la autorități. În lipsa soluțiilor, părinții recurg la ce știu ei mai bine: își duc copiii cu mașina personală la școală.

În aceste zile se alege o nouă administrație locală, o nouă echipă la conducerea Primăriei Baia Mare. Candidații au promis câte în lună și în stele, numai să fie aleși. Sincer, sunt multe priorități la nivelul orașului. Pe toate nu le poți face în patru ani. Descongestionarea traficului ar fi o mare realizare, pentru că se referă la un oraș verde.

Dorin Ștef

GlasulMM
GlasulMM