EXCLUSIVITATE. Maramureșeanca Adina Kofă, printre cele mai frumoase tinere din lume: ”În cele mai importante călătorii, de obicei, suntem noi cu noi”

Într-un interviu exclusiv pentru Glasul Maramureșului, am avut privilegiul să discutăm cu Adina Kofă, o tânără de 26 de ani din Borșa, care a cucerit recent titlul de ”Miss Tourism of the Globe” în Shanghai, punând Maramureșul pe harta frumseții mondiale. Deși înălțată pe culmile succesului în lumea modei și frumuseții, Adina rămâne ancorată în valorile sale profunde și în aspirațiile sale ce depășesc granițele orizontului.

  • ”dacă îți dorești ceva cu adevărat, găsești resurse interioare și exterioare prin care să îți atingi obiectivele”

Reporter: Felicitări, Adina, pentru titlul recent obținut de ”Miss Tourism of the Globe” în Shanghai! Ce te-a inspirat să participi la această competiție mondială?

Adina KOFĂ: Mulțumesc! În primul rând, intenția de a explora acest domeniu extraordinar al modei, frumuseții și experiențelor interculturale.

R.: Cum a fost experiența ta în Shanghai și cum crezi că această realizare va influența viitoarele tale proiecte și cariera?

A.K.: A fost totul la superlativ, începând cu organizarea, desfășurarea activităților în care am avut oportunitatea de a mă familiariza cu tot ceea ce înseamnă cultura și spiritualitatea chineză și continuând cu atitudinea extraordinară a tuturor organizatorilor, susținerea necondiționată de care am avut parte din partea lor.

R.: Fiind asistentă medicală la un spital din Cluj, cum reușești să îmbini responsabilitățile profesionale cu participarea în competiții de frumusețe și studiile la facultate?

A.K.: Este cu adevărat o provocare, însă crezul meu în viață este că, dacă îți dorești ceva cu adevărat, găsești resurse interioare și exterioare prin care să îți atingi obiectivele. Este adevărat că am beneficiat de multă înțelegere atât din partea colegilor de muncă și, mai ales, din partea facultății. Domnii profesori sunt excepționali și m-au susținut mereu. Este cu adevărat o etapă din viața mea în care simt că mă deplasez cu 100/ oră, dar dacă nu acum atunci când?

  • studentă la Silvicultură și… Aviație

R.: Ce te-a determinat să urmezi Facultatea de Inginerie Silvică și Cadastru, iar acum și Școala de Aviație? Cum vezi aceste două domenii interacționând în viitorul tău profesional?

A.K.: Sunt domenii aparent diferite, însă există conexiuni între ele. Silvicultura – fiindcă am fost mereu fascinată de natură, de procesele biologice, fiziologice care se desfășoară în arbori, biotopuri, până la urmă toate aceste structuri și biostructuri ne asigură existența. Cele mai importante resurse, aerul, apa, solul sunt profund legate de existența și protejarea pădurilor. Aviația este o pasiune care va deveni o profesie, iar multe dintre activitățile de protecție a mediului, observare sau protejare a arboretelui pot implica aparate de zbor.

R.: Ai menționat că ești voluntar la Salvamont Maramureș. Cum te-a influențat această experiență și în ce fel contribuie la dezvoltarea ta personală și profesională?

A.K.: Această experiență mi-a dezvoltat empatia și compasiunea, în egală măsură m-a disciplinat și m-a ajutat să găsesc soluții optime în termene limită, să-mi depășesc limitările sau prejudecățile personale în ceea ce privește rezistența la efort și stres.

R.: Cum găsești echilibrul între cariera ta medicală, studii și pasiunile tale pentru aviație și voluntariat în domeniul salvamont?

A.K.: Toate au ca fundament filantropia. Dacă iubești oamenii și îți dorești să fii schimbarea pe care o vrei în lume, Universul îți aranjează mereu lucrurile. Trebuie doar să îți setezi intenția, iar oportunitățile, resursele vor apărea în experiența ta.

  • ”trebuie să ne asumăm singuri responsabilitatea vieții”

R.: Care este cel mai mare obstacol pe care l-ai întâmpinat în calea ta către titlul ”Miss Tourism of the Globe” și cum ai depășit această provocare?

A.K.: Cred că frica de necunoscut, rezistența la schimbare și faptul că am plecat singură acolo. Mi-am depășit-o gândindu-mă că, într-un anumit moment, trebuie să ne asumăm singuri responsabilitatea vieții și, că în cele mai importante călătorii, de obicei, suntem noi cu noi.

R.: Ce sfaturi ai pentru tinerii care doresc să își urmeze pasiunile în domenii diverse, precum medicină, inginerie silvică și aviație?

A.K.: Să aibă încredere în ei și în resursele lor, să-și aleagă un obiectiv, scop în care să se investească în mod plenar, să-și urmeze vocea interioară și, mai ales, să nu vorbească despre obiective înainte de a se îndeplini, deoarece asta îi poate bloca.

R.: Cum crezi că experiența ta în medicină te va ajuta să abordezi diverse situații în calitate de viitor pilot de elicopter?

A.K.: Voi reuși să ajung la timp, în situații limită în care fiecare secundă face diferența. Ca viitor pilot, voi zbura la propriu pentru a întâmpina pe cei ce au nevoie de sprijin.

R.: Care sunt planurile tale pentru viitor, atât în ceea ce privește cariera medicală, cât și cea în aviație, având în vedere aceste două domenii aparent diferite în care te-ai implicat?

A.K.: Cariera medicală m-a ajutat să înțeleg necesitățile și natura situațiilor vulnerabile prin care trec oamenii, iar aviația mă va ajuta să duc această cunoaștere la o alta cotă de altitudine. Sunt în acea etapă în care vreau să mă dedic în totalitate aviației, acest domeniu atât de fascinant și frumos.

Maria STOICA

Maria Stoica
Maria Stoica