FÂȘIA GAZA. Clipe de coșmar, trăite de maramureșenii surprinși de război
Un grup de maramureșeni plecat în pelerinaj, a fost surprins în Israel, în momentul în care a izbucnit conflictul armat din Fâșia Gaza. Aceștia au mărturisit că au trăit clipe de coșmar, în momentul în care au aflat că zborul lor spre România a fost anulat. A urmat apoi o perioadă de suspans, până autoritățile române au reușit să deschidă un culoar de zbor, astfel încât românii din Israel să fie evacuați. Inclusiv zborul spre țara noastră însă, a fost plin de peripeții și de pericole. Despre toată această experiență, ne-a povestit părintele Mircea Valeriu Vana.
”A fost greu. Noi mai aveam două zile de stat acolo, când a izbucnit conflictul, sâmbătă și duminică. Sâmbătă am primit un telefon de la agenția de turism cu care colaborăm din Israel, să ne întoarcem repede la hotel. Inițial am crezut că e vorba de un conflict minor, dar discutând cu șoferul, ne-a arătat imagini mai dure din zona de conflict. Conflictul mai mare era în Fâșia Gaza, la acea dată, iar noi eram tot pe teritoriul palestinian. Am luat hotărârea să mergem la hotel, ne-am făcut bagajele în 15 minute și am părăsit Palestina. Sâmbătă seara ne-am cazat la Ierusalim, ne doream să fim cât mai aproape de aeroportul din Tel Aviv, să fim pe teritoriul Israelului. Din păcate, zborul s-a anulat și am rămas și mai supărați, dezamăgiți și înfricoșați. Ne gândeam cum o s-o scoatem la capăt. Până la urmă ideea de a pune viața unei persoane în pericol este dificil, dar mai erau încă 55 de persoane pentru care luam decizii.
În colaborare cu episcopia, cu consulatul României de la Haifa și cu Ministerul Afacerilor Externe am identificat o altă companie care ne-a promis un zbor pentru ziua de duminică, contra-cost. Ne-am simțit foarte liniștiți pe drumul nostru de la Ierusalim spre Tel Aviv, chiar dacă și acolo era periculos, pentru că s-a tras și-n zona Tel Aviv-ului. Am mers parcă așa, duși de îngeri. Am ajuns în Tel Aviv, din fericire zborul nu s-a anulat.
Cel mai greu din viața mea au trecut primele 30 de minute din zbor, până am ieșit din teritoriul Israelului și am intrat pe teritoriul Turciei, apoi Bulgariei și România. Dar a trecut foarte greu, pentru că, după cum am discuta și cu cei de la compania aeriană, am fost foarte aproape de anumite bombe, chiar le-au văzut pe radar, ne-au ridicat mai sus. Ne-a fost pusă viața în pericol.
Din fericire nu am fost în zona de conflict, nu am văzut persoane rănite, dar armata era peste tot. Din 2 în 2 kilometri erau filtre peste tot. Am fost un grup de 56 de persoane, iar pelerinajul a fost realizat în colaborare cu mânăstirea Bârsana. O parte din persoane au fost din Maramureșul Istoric, unele din Baia Mare, dar au fost și din zona Clujului.
Chiar am avut mulți tineri, au fost trei familii care au venit în luna de miere în acest pelerinaj. După această experiență au spus că o să aprecieze mai mult locurile noastre, liniștea și pacea, cu plusuri și cu minusuri, dar au spus că vor aprecia mai mult partea asta de suflet. Poți să ai toate bogățiile din lume și poți oricând să pleci în cealaltă lume. Am văzut cât de firavi suntem noi în această lume”, a povestit preotul Valeriu Mircea Vana coordonatorul Biroului de pelerinaj al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului.
Costul zborului de întoarcere s-a ridicat la suma de 20.000 de euro, însă călătorii nu au fost puși la plată, ci totul a fost plătit de către oficialii biroului de pelerinaj.
Ana-Maria HOJDA