FLEXIBILITATE. Se introduce rovinieta cu valabilitate de o zi

Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență ce redefinește regulile și durata de utilizare a rovinietelor, impactând direct șoferii de autoturisme mici și cele cu masă sub 3,5 tone. Modificările propuse implică eliminarea rovinietelor cu valabilitate de 7 și 90 de zile, înlocuindu-le cu opțiuni mult mai flexibile.

Astfel, pentru autoturismele mici și cele cu masa mai mică de 3,5 tone, va dispărea rovinieta cu valabilitate de 7 zile și cea de 90 de zile și va fi introdusă rovinieta cu valabilitate de o zi, cea cu valabilitate de 10 zile, respectiv cea cu valabilitate de 60 de zile .

De exemplu, pentru un autoturism, taxa de rovinietă va fi de 2,5 euro pentru o zi,  5,3 euro pentru 30 de zile, respectiv 28 euro pentru un an, iar pentru un vehicul de transport marfă cu masa mai mică de 3,5 tone, taxa va fi de 8,6 euro pentru o zi, de 18,2 euro pentru 30 de zile, respectiv 96 euro, pentru un an.

Pentru vehiculele de transport marfă cu masa cuprinsă între 3,5 tone și 7,5 tone, taxa de rovinieta va fi de 4 euro pentru o zi, de 32 de euro, pentru 30 de zile, respectiv 320 euro pentru 12 luni, în timp ce pentru vehiculele de transport marfă cu masa între 7,5 tone și 12 tone, taxa va fi de 7 euro pentru o zi, de 56 euro pentru 30 de zile, respectiv de 560 euro pentru un an.

Pentru vehiculele de transport persoane cu peste 9 locuri, dar maximum 23 de locuri, taxa va fi de 4 euro pentru o zi, de 32 euro, pentru 30 de zile, respectiv 320 euro, pentru un an, iar pentru vehiculele transport persoane cu mai mult de 23 de locuri pe scaune, taxa va fi de 7 euro pentru o zi, de 56 de euro, pentru 30 de zile, respectiv de 560 euro pentru 12 luni.

Vor fi exceptate de la obligația de plată a tarifului de utilizare: vehiculele tip ambulanță deținute de autorităţi/ entităţi publice (nu și pentru cele private), vehiculele folosite în transportul public local de persoane prin servicii regulate, în cazul acestora fiind eliminată condiția de desfășurare a transportului numai pe raza teritorial-administrativă a unei localități şi pentru cele autorizate pentru efectuarea transportului şcolar.

Maria STOICA

Maria Stoica
Maria Stoica