FOTO PĂCAT. Biserica din Buteasa, la un pas de a fi pierdută

Biserica din Buteasa se află într-o stare avansată de degradare și riscăm să o pierdem spun reprezentanții Asociației ROST. Aceștia au lansat un nou apel pe rețelele de socializare prin care cer sprijin financiar pentru restaurarea și reconstruirea ei. Lăcașul de cult datează din anul 1884, iar acoperișul bisericii s-a prăbușit în 2019.
”Am fost la Buteasa. Starea bisericii bătrâne este încordat de proastă privită din afară, iar înăuntru pare o seră abundentă.
Detaliile sale sunt încă emoționante, în pofida bătrâneții. De povestea ei nici nu mai trebuie sa amintesc. Aventuroasă și chinuită, până în ziua de azi. Am întrebat-o dacă vrea să mai trăiască. Mi-a spus că în această solitudine în care timpul pare infinit, nu.
– Dar dacă oamenii ar veni să te îngrijească?
– Ei, asta e o altă poveste…
Putem să ne unim forțele pentru ca povestea bisericii din Buteasa să continue? Proiectul în faza D.A.L.I. este finalizat – este un proiect complex și conștiincios întocmit, deși s-a întins pe mai mulți ani (sau poate tocmai de aceea), datorat finanțărilor primite de la Consiliul Judeţean Maramureş, sponsori privați, ARCOLAR + munca voluntară a Asociației R.O.S.T. Asociația ROST are nevoie de sprijin în căutarea fondurilor pentru materializarea proiectului de restaurare și reconstrucție. Vă rog nu vă lăsați influențați de tonul calm al solicitării, de fapt acesta este un apel disperat”, este mesajul transmis de oficialii Asociației ROST:
Contul în care se pot face donații pentru restaurarea bisericii de lemn din Buteasa este:
Parohia Ortodoxă Română Buteasa – RO25 RNCB 0182 0125 1008 0006 deschis la BCR. Cu mențiunea „donație pentru restaurarea bisericii vechi din Buteasa”.
Ana-Maria HOJDA
Credit foto: ROST/Facebook
Ana-Maria HOJDA
Ana-Maria HOJDA