FOTO/VIDEO SIGHET. Milioane de PET-uri, scoase din pârâul Rona

În ultima ședință de colegiu prefectural, conducerea SGA Maramureș a prezentat o parte din lucrările efectuate pe cursurile de apă, unde existau blocaje și probleme critice, care trebuiau remediate de urgență. Un astfel de exemplu a fost și pârâul Rona, din Sighetu Marmației, unde, din imagini, se observă cum apa a fost acoperită de o ”insulă” de PET-uri și deșeuri. Pe lângă faptul că nu s-a efectuat toaletarea vegetației pe cursul de apă și populația din zonă și-a adus ”contribuția” la acest dezastru, prin aruncarea de gunoaie în apă.

”O să vorbesc de câtva lucrări deja elaborate și finalizate. Decolmatare pârâu Rona în municipiul Sighetu Marmației pe o lungime de aproximativ 600 m. Puteți observa, din cauza netoaletării vegetației, toate aceste PET-uri sunt în râu, în pârâul Rona. Imaginați-vă că vorbim de aproape 500 de metri pe lățimea respectivă, de 6-8 metri, o înălțime de 1 – 1,5 metri de PET-uri. Milioane și milioane de PET-uri. 

Prin aceste lucrări am reușit să deschidem cursul de apă și să eliminăm blocajele. Cu siguranță și în funcție de prioritățile pe care le avem în județ, vom continua cu râul Rona, în amonte, până la ieșire din Sighet. Acolo este problemă, acolo se fac cele mai multe blocaje. Bineînțeles toți dau vina pe vecinii din amonte și spun că ei aruncă deșeurile”, a declarat Andrei Dan Enache, directorul SGA Maramureș, în cadrul ședinței.

 

Ana-Maria HOJDA

 

Ana-Maria HOJDA
Ana-Maria HOJDA