Greșelile pe care le faceți la bancomat. Ce e interzis să faci cand scoți bani

Utilizatorilor de carduri li se cere să respecte o serie de reguli dacă vor să ma rămană cu bani în cont. Primul și cel mai important lucru este să nu comunice nimănui PIN-ul, datele înscrise pe card, inclusiv codul CVV2/CVC2, date personale de identificare, orice alte informaţii de securitate aflate pe carduri sau parolele de securitate utilizate în tranzacţionare.

„Angajaţii băncilor nu vor solicita niciodată divulgarea acestor informaţii indiferent prin ce mijloace se primeşte solicitarea – e-mail, SMS, apeluri telefonice sau la servicii financiare furnizate de bancă la distanţă. Recomandăm apoi să nu furnizeze datele de acces la Internet/Mobile Banking, datele înscrise pe card trebuie cunoscute exclusiv de titular şi trebuie completate doar când acesta efectuează cumpărături online pe site-uri securizate.

Alte recomandări se referă la să nu deschidă ataşamentele din e-mail-urile primite de la persoane necunoscute, să nu intre pe link-uri primite prin e-mail-uri necunoscute sau nesolicitate, să nu instaleze aplicaţii din surse necunoscute şi programe necertificate, să aibă instalat un program antivirus bun şi actualizat şi să actualizeze permanent sistemul de operare.

De asemenea, să nu mai introducă alte coduri şi să anunţe imediat banca emitentă în cazul în care observa în browser imagini suspecte care nu corespund cu cele din paginile web ale băncii, apariţia unor ferestre „pop-up” care solicită introducerea de date confidenţiale, că nu se pot autentifica în pagina de Login de la prima încercare, întrucât s-ar putea să devină victima unui atac informatic.

Recomandăm tuturor cetăţenilor să se informeze din surse oficiale şi să semnaleze imediat orice tentativă de fraudă”, precizează polițiștii.

Marcel Șerban

dh
dh