IMPACT. Maramureșul, zonă pilot pentru biodiversitate

Proiectul eFeedback, prin care WWF-România (Fondul Mondial pentru Natură) și partenerul de proiect GeoMMed și-au propus să dea o voce cetățenilor din județul Maramureș care vor să se implice în proiectele de mediu ce îi afectează direct, a ajuns la final. Trăgând linie, județul Maramureș are acum un proiect-pilot ce poate fi extins la nivel național, pornind de la ideea că orice planificare strategică ar trebui fundamentată pe probleme și soluții identificate local.

În cadrul proiectului, a fost revizuită Strategia de dezvoltare a patrimoniului natural local și s-a realizat un studiu legat de impactul socio-economic al implementării obiectivelor Strategiei UE privind biodiversitatea 2030 la nivelul județului Maramureș.

Studiul a scos în evidență faptul că, odată ce anumite zone din fondul forestier vor fi trecute sub protecție strictă, proprietarii acestora vor avea pierderi și costuri de peste 4.000 de lei pe an pe hectar.

”Pierderile au fost calculate în diminuarea volumului de lemn recoltat, reducerea volumului de lemn disponibil pe piață, diminuarea prețului de piață a proprietății și în reducerea cererii de servicii, iar costurile suplimentare se referă la revizuirea amenajamentelor silvice sau la costurile de administrare a ariilor naturale protejate cu protecție strictă. Pentru protecția pajiștilor, valoarea pierderilor și a costurilor este de peste 1.600 lei pe an pe hectar. Aceste pierderi și costuri trebuie să se regăsească și în bugetele dedicate managementului ariilor naturale protejate, care își pot atinge obiectivele doar cu susținerea populației. De aceea este nevoie de implementarea unui sistem de compensare sau de subvenționare pentru proprietari”, a declarat Alexandra Verdeș, manager de proiect.

În plus, au fost puse la punct două instrumente care ajută societatea civilă să se implice activ: o platformă online, care va funcționa și în următorii ani, și aplicația mobilă eFeedback disponibilă gratuit pe Android și iOS.

Maria STOICA

 

Maria Stoica
Maria Stoica