INEDIT. Ce populație de urși are de fapt Maramureșul

Carnivorele mari o duc bine în județul nostru și numărul lor este în creștere, conform cifrelor primite din partea Agenției pentru Protecția Mediului (APM) Maramureș. Față de anul trecut, s-a observat o creștere atât în cazul urșilor, a lupilor, râșilor, dar și a pisicilor sălbatice.

”Conform raportărilor transmise de gestionarii fondurilor cinegetice din județ, în primăvara anului 2024 s-a efectuat evaluarea de primăvară a efectivelor de carnivore mari strict protejate (urs brun, râs, lup și pisică sălbatică) la nivelul județului Maramureș, împreună cu colegii de la Garda Forestieră și toți gestionarii fondurilor cinegetice, rezultatele acesteia fiind următoarele:

urs brun – 637 exemplare

râs — 145 exemplare

lup 347 exemplare

pisică sălbatică — 262 exemplare”, au precizat reprezentanții instituției.

Prin comparație, în primăvara anului 2023, efectivele de carnivore protejate au fost mai mici, respectiv: urs brun – 589 exemplare, râs – 118 exemplare, lup – 303 exemplare, pisică sălbatică – 236 exemplare. Oficialii APM Maramureș precizează însă că numărul lor a fost mai mic anul trecut, deoarece nu au fost transmise informații de către toți gestionarii fondurilor cinegetice din județ.

Ana-Maria HOJDA

 

Ana-Maria HOJDA
Ana-Maria HOJDA