ÎNOTUL COSTĂ. Facturi uriașe la bazinul descoperit din Baia Mare

După ce ani de zile băimărenii au așteptat cu sufletul la gură deschiderea bazinului descoperit din cadrul Complexului Sportiv ”Lascăr Pană”, pentru mulți a urmat dezamăgirea că acesta nu este folosit pe post de ștrand, ci pentru activități sportive. 2023 a fost anul în care bazinul descoperit a fost deschis publicului, dar acolo și-au desfășurat antrenamentele atât elevii care urmează cursuri de înot, precum și sportivii care fac performanță în acest domeniu. Acum, orașul nostru are un bazin descoperit de top, însă și costurile pentru întreținerea sa sunt pe măsură, după cum am aflat de la directorul instituției Sorin Andrei.

”Față de bazinul acoperit, clorul care se pune în bazinul descoperit este undeva la 4-6 bidoane de 25 litri, pe zi, pentru că se evaporă. Având stație de clorinare, nu hotărâm noi cât punem. Când sistemul simte că nu mai este clor, se trage din niște bazine. Dacă este să facem un calcul, un bidon costă 350 de lei, avem între 1.400 lei și 2.100 lei pe zi, doar pentru clor. Ca să nu mai vorbim de partea de gaz, pentru că apa este încălzită tot timpul, sau de curent, pentru că apa se recirculă o dată la patru ore.
Costurile bazinului, din ce am plătit anul trecut utilitățile, au fost de aproximativ 100.000 lei pe lună. Încasările au fost mult sub această sumă. Pe partea de mentenanță, avem undeva la 3.000-4.000 lei pe lună, făcând o medie, pentru că sunt perioade când costurile sunt mai mari. Bazinul trebuie să aibă tot timpul apă, pentru că iarna, apa protejează bazinul de îngheț pe de o parte și pentru a vedea dacă sunt scurgeri, pe de altă parte”, a declarat Sorin Andrei, directorul Complexului Sportiv ”Lascăr Pană” din Baia Mare.

Trebuie precizat că bazinul descoperit este deschis propriu-zis doar circa trei luni pe an, în funcție de cum permite vremea de afară desfășurarea antrenamentelor. Planul pentru anul acesta este ca bazinul să-și deschidă porțile din 15 iunie, dacă va fi suficient de cald.

 

Ana-Maria HOJDA

 

Ana-Maria HOJDA
Ana-Maria HOJDA