SĂNĂTATE. Documentul de care încă se sperie unii maramureșeni

La nivelul județului nostru avem în continuare persoane care refuză emiterea cardului național de sănătate, pentru că religia nu le permite acest lucru. În același timp, oficialii CAS Maramureș au precizat că au avut o explozie a numărului de adeverințe înlocuitoare a cardului, în comparație cu anul precedent. Acest lucru se datorează cel mai probabil sincopelor din procesul de tipărire a cardurilor.
”În perioada 01.01.2024 – 31.05.2024, la nivelul CAS Maramureș au fost depuse un număr de 2.138 cereri de eliberare a cardului duplicat. Față de aceeași perioada a anului trecut numărul cererilor de eliberare a cardului duplicat a fost mai mare cu 79.
În perioada 01.01.2024 – 31.05.2024, CAS Maramureș a eliberat un număr de 5.803 adeverințe de înlocuire a cardului național de sănătate, mai mult cu 4.044 de adeverințe comparative cu aceeași perioada a anului 2023.
Tot în aceeași perioadă, la CAS Maramureș au fost depuse un număr de 81 cereri de eliberare a adeverinței de asigurat cu valabilitate de 3 luni pentru persoanele care refuză în mod expres, din motive religioase sau de conştiinţă, primirea cardului naţional de asigurări sociale de sănătate.
În momentul de față,  la nivelul CAS Maramureș sunt un număr de  4.438 de carduri  naționale de asigurări de sănătate inițiale și duplicat care nu au fost ridicate de către titulari. Pe aceasta cale reamintim asiguraților  care, în aplicația instalată pe site-ul CNAS la adresa http:www.cnas.ro/page/verificare-asigurat.html, apar cu card național de sănătate emis și nu si-au ridicat cardul să se prezinte la sediul instituției noastre pentru ridicarea acestuia”, au explicat oficialii CAS Maramureș.
Ana-Maria HOJDA
Ana-Maria HOJDA
Ana-Maria HOJDA