
INSTRUMENT DE ECONOMISIRE. Randamentul generat de fondurile de pensii private este mai mare decât inflația
La Pilonul 3 de pensii facultative pot contribui toți românii care înregistrează venituri de natură profesională (salariați și cei cu activități independente, asimilați salariaților), dar și angajatorii, care pot oferi contribuții suplimentare la Pilonul 3 în numele salariaților, ca parte a pachetului de beneficii extra-salariale. Participanții la Pilonul 3 își pot retrage banii acumulați oricând după împlinirea vârstei de 60 de ani, ei putând să contribuie în continuare și după această vârstă. Banii economisiți în Pilonul 3 pot fi primiți fie ca plată unică, fie în tranșe lunare egale pe durata a cel mult 5 ani. În cazul nefericit al decesului participantului, banii acumulați în Pilonul 3 revin moștenitorilor legali sau testamentari.
Pe întreaga durată de funcționare (2007-2024), fondurile de pensii facultative au generat un randament mediu anual de 6%, comparativ cu o rată medie anuală a inflației de 4,6%, conform calculelor APAPR. În termeni monetari, Pilonul 3 a generat un câștig pentru participanți în valoare de 1,45 miliarde de lei (291 mil. EUR), net de toate comisioanele, în plus față de contribuțiile primite în administrare.
În prezent, contribuțiile la Pilonul 3 sunt deductibile în limita a 400 EUR / an atât pentru persoanele fizice, cât și pentru angajatori. Din păcate, plafonul de deductibilitate nu a mai fost majorat din 2009 și până în prezent, reducând atractivitatea sistemului și descurajând economisirea suplimentară pentru bătrânețe. În acest context, APAPR salută promisiunea Guvernului de a majora acest plafon, potrivit programului de guvernare asumat. Majorarea deductibilităţii fiscale pentru Pilonul 3 este de natură să încurajeze atât persoanele fizice cât și companiile să contribuie pentru venituri suplimentare la retragerea din activitate, reducând în același timp presiunea pe sistemul public de pensii, se arată într-un raport al Asociației pentru Pensiile Administrate Privat.