INTERVIU. Ovidiu Ștefan despre cadastrarea sistematică în Maramureș. Cum stă Baia Mare
Cadastrarea sistematică se află în plină desfășurare în multe UAT-uri din județ. Pe de altă parte avem și exemple unde nu s-a înscris nici măcar un imobil. Despre dificultățile realizării acestui proces, dar și despre lipsa specialiștilor, am stat de vorbă cu directorul Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară Maramureș, Ovidiu Ștefan.
REPORTER: Cum stă Maramureșul la cadastrarea sistematică, față de anii trecuți?
OVIDIU ȘTEFAN: Raportat la cadastrarea sistematică și cadastrarea sporadică, avem o creștere cu 116,7% față de anul trecut. Dacă este să facem o referire, în ultimii 11 ani, în fiecare an avem o creștere de la un an la altul, în condițiile în care personalul a rămas același. Ca și instituție avem o singură problemă: lipsa de personal. Personalul este foarte încărcat, cu foarte multe lucrări pe cap de om. Din acest motiv avem probleme. Avem inclusiv 3 angajați pe foaie de boală prelungită pentru afecțiuni grave, iar asta ne afectează activitatea.
R: Care sunt cele mai frecvente probleme care apar în procesul de cadastrare?
OȘ: În ceea ce privește cadastru sistematic, spre exemplu, am finalizat anul trecut toate procesele verbale pe UAT Fărcașa și le-am dat prestatorului pentru a le introduce în baza de date. Cu această ocazie au apărut anumite probleme pe care le-au sesizat cetățenii, când au primit procesele verbale de contestații și cu sprijinul agenției am organizat 2 întâlniri la Primăria Fărcașa unde am invitat cetățenii cu probleme. În prima zi au fost cam 170 de oameni, la fel și-n a doua zi. Fiecare a fost luat individual și li s-au spus pașii care trebuiau urmați pentru remedierea problemelor. De cele mai multe ori problemele au vizat identificarea incorectă a amplasamentului, lipsa prezentării actelor de succesiune și cetățenii își doreau să fie înscriși ei ca proprietari. Dar ,atâta vreme cât actele de succesiune nu au fost făcute, nu putem face acest lucru. Este atributul notarilor să facă asta. Cu atât mai mult cu cât toate succesiunile vor fi făcute pe banii agenției. Pe cetățean nu-l costă nimic. Cam astea au fost principalele probleme.
R: Cum stăm la capitolul specialiști? Avem tineri care intră în sistem?
OȘ: Dacă analizăm lucrurile din acest punct de vedere, trebuie să vedem două aspecte. Teoretic, referitor la numărul de specialiști care sunt acreditați să efectueze lucrări de cadastru avem peste 200, avem mulți raportați la suprafața județului. Dar, practic, din cei 200 circa 40 lucrează concret și curent. Ceilalți sunt foști angajați ai MAI, ai Ministerului Industriei, care au ajuns la o vârstă destul de înaintată, care au rămas autorizați, dar nu mai lucrează decât foarte rar. Fac una sau două lucrări pe an. Fiind și la o vârstă destul de înaintată nu mai pot să preia contracte de prestări servicii, din cauza sănătății, ca să facă cadastru sistematic.
Acești 40 de oameni lucrează atât pe cadastru sistematic cât și pe cadastrul sporadic. În fiecare an intră câțiva specialiști care sunt nou intrați în sistem. Ei sunt activi, dar aceștia nu vin cu un aport deosebit astfel încât să crească activitatea. Anul trecut am avut 10 persoane fizice nou autorizate și 9 persoane juridice nou autorizate. Dar, din alea 9, 3 au fost reautorizări, iar 6 au fost persoane fizice autorizate care au trecut pe firmă. Au trecut de la una la alta. Nu e un aport deosebit de personal nou și asta și datorită faptului că nu mai există o instituție de învățământ superior care să pregătească specialiști în județul Maramureș. Cea mai apropiată este la Cluj și din păcate, datorită costurilor pe care le știm toți, puțini copii din Maramureș se duc acolo pentru a face studii. Iar cei care pleacă, cam rămân în Cluj datorită oportunităților mult mai mari.
R: Cum stă Baia Mare raportat la cadastrarea sistematică?
OȘ: Sunt UAT-uri, cel puțin 15 care nu au făcut nimic, niciun imobil, în ceea ce privește cadastrarea sistematică. Sunt UAT-uri unde deși au făcut contracte de finanțare cu noi și contract de prestări servicii cu prestatori, nu au finalizat niciun contract de prestare serviciu, astfel încât nu au înscris niciun imobil în cartea funciară. De exemplu Baia Mare, Sighetu Marmației, Șomcuta Mare, Seini.
Baia Mare nu a făcut niciun imobil cadastrat pe cadastru sistematic, astfel încât practic suntem în situația în care nu am început nimic. În municipiu Baia Mare sunt însă înscrise în sistemul integrat de cadastru și publicitate imobiliară foarte multe imobile, în special datorită cadastrului sporadic. Adică cetățenii și-au înscris în cartea funciară terenul pe cheltuială proprie, având în vedere că terenurile din Baia Mare sunt cele mai căutate, atât cele construibile cât și cele neconstruibile. Acestea sunt și cele mai valoroase.
Ana-Maria HOJDA