LA CUTREMURUL din 4 martie 1977, în Baia Mare au dansat candelabrele

Cutremurul din 4 martie 1977 s-a produs la ora 21.22, cu o intensiate de 7,4 grade pe scara Richter. A durat mai puțin de un minut, dar a avut efecte devastatoare, mai ales în capitală, unde s-au înregistrat peste 1.000 de victime. Printre acestea se numără cântăreața Doinea Badea, actorul Toma Caragiu, regizorul Alexandru Bocăneț, fizicianul Florin Ciorăscu, poetul A.E. Baconski și prozatorul maramureșean Alexandru Ivasiuc. Având epicentru în zona Vrancea, cutremurul s-a simțit mai puțin în Maramureș. .

Marcel din Baia Mare avea atunci 12 ani. Îşi aminteşte că se uita la televizor. „Locuiam în blocul de vizavi de OJT. Tocmai se zugrăvea în casă. Eu stăteam la televizor. Eram rezemat de două mese şi când a fost cutremurul am simţit ca şi cum m-a ciupit cineva de piele. A durat puţin la noi. Am ieşit pe casa scării şi am văzut în blocul-turn de vizavi că toată lumea a aprins becurile. Probabil că se speriaseră. Aveam vitrine de sticlă în casă şi am auzit cum zornăie toate, dar nu s-a spart nimic”, a adăugat Marcel.

Un alt băimărean îşi aminteşte că  acest cutremur nu s-a simţit foarte tare în oraş. „Candelabrele s-au mişcat, dar mobila în casă nu. Numai candelabrele. Asta ştiu sigur. O căzut televiziunile, radioul nu o mai mers şi până la urmă s-a ştiut că a fost cutremur”, a subliniat Ioan, un băimărean de 65 de ani. (Din Baia Mare de altădată, editată de Glasul Maramureșului)

GlasulMM
GlasulMM