LIPSĂ SPECIALIȘTI. Topografii profesioniști, ”vânați” de primării și cetățeni

Criza de specialiști topografi din Maramureș face ca anumite procese de cadastrare să se întindă pe perioade îndelungate de timp. Cetățenii care vor să-și facă singuri, pe banii loc, înscrierea terenurilor, reușesc cu greu să dea de un bun specialist. Și primăriile din județ se confruntă cu serioase probleme când vine vorba de a găsi o firmă serioasă care să înceapă cadastrarea sistematică.

”Teoretic, dacă ne referim la numărul de specialiști care sunt acreditați să efectueze lucrări de cadastru, avem peste 200, avem mulți, raportați la suprafața județului. Dar practic, din cei 200 circa 40 lucrează concret și curent. Acești 40 de oameni lucrează atât pe cadastru sistemic cât și pe cadastrul sporadic. În fiecare an intră câțiva specialiști care sunt nou intrați în sistem. Ei sunt activi, dar aceștia nu vin cu un aport deosibit, astfel încât să crească activitatea.

Anul trecut am avut 10 persoane fizice nou autorizate și 9 persoane juridice nou autorizate. Dar, din alea 9, 3 au fost reautorizări, iar 6 au fost persoane fizice autorizate care au trecut pe firmă. Au trecut de la una la alta. Nu e un aport deosebit de personal nou și asta și datorită faptului că nu mai există o instituție de învățământ superior care să pregătească specialiști în județul Maramureș. Cea mai apropiată este la Cluj și din păcate, datorită costurilor pe care le știm toți, puțini copii din Maramureș se duc acolo pentru a face studii. Iar cei care pleacă, cam rămân în Cluj datorită oportunităților mult mai mari”, a declarat Ovidiu Ștefan, directorul OCPI Maramureș.

 

Ana-Maria HOJDA

Ana-Maria HOJDA
Ana-Maria HOJDA