MARAMUREȘ. 12 case de tip familial vor fi date în folosință

În viitorul apropiat, 40 de beneficiari din sistemul de protecție se vor muta în casă nouă. În Maramureș au fost ridicate 12 locuințe noi, de tip familial, care vor fi inaugurate în curând.
”Felul în care avem grijă de categoriile vulnerabile din comunitatea noastră spune foarte mult despre cine suntem noi, maramureșenii, despre nivelul nostru de civilizație. Pe lângă proiectele majore ale Maramureșului, care ne vizează pe toți, este datoria noastră să ne îngrijim de copiii, tinerii și adulții nimănui cărora statul, prin instituțiile sale, trebuie să le fie nu gardian, ci mamă și tată!
Am avut o vizită în teren la Sighetu Marmației unde, pe lângă alte priorități, am verificat stadiul lucrărilor la casele de tip familial pe care le construim. Pe lângă finanțarea de la Ministerul Muncii, peste 50 la sută din investiție este din bugetul județului. Alături mi-au fost Silviu Ungur, directorul DGASPC Maramureș și Florin Puț, directorul executiv al instituției, respectiv Gabriel Ștețco, administratorul public al județului.
Încă de la începutul mandatului mi-am propus să facem mai mult pentru categoriile vulnerabile. Copii, tineri și adulți cu afecțiuni psihice și fizice, majoritatea părăsiți de familiile care nu puteau asigura minima lor îngrijire. În Maramureș, cât timp am un cuvânt de spus în administrație, aceștia au parte de tot sprijinul nostru, al tuturor!
La Sighetu Marmației au fost foarte multe și grave probleme cu situația locativă a beneficiarilor din sistemul de protecție. Acum șase ani a căzut tavanul în Centrul de recuperare, peste beneficiari! Administrația de atunci nu a știut, nu a putut sau nu a fost interesată de aceste probleme. Inacceptabil! În câteva săptămâni, 40 de beneficiari se vor muta în aceste case protejate, moderne și dotate în funcție de nevoile lor specifice.
12 case de tip familial, în valoare totală de 38 de milioane de lei. Asta am reușit în mandatul meu de președinte al Consiliului Județean Maramureș pentru oamenii cu nevoi speciale. Patru case la Groși, date deja în folosință, patru la Sighetu Marmației, care vor fi predate în 2-3 săptămâni și patru la Mireșu Mare, care vor fi gata în câteva luni.
Fiecare casă are cinci camere cu câte două paturi, băi individuale, adaptate și dotate nevoilor specifice ale fiecăruia. Bucătărie, cameră de zi, încălzire prin pardosea care permite și igienizarea facilă, dar și mobilitatea celor aflați în cărucior. În primăvară amenajăm și curtea, cu zone verzi, bănci, o filigorie, astfel încât să contribuim și mai mult la îmbunătățirea calității vieții celor care vor locui aici”, a declarat Ionel Bogdan, președintele CJ Maramureș.
Ana-Maria HOJDA
(P)
Ana-Maria HOJDA
Ana-Maria HOJDA